Nederland - 28 juni 2021

El-Erian: “Federal Reserve onderschat inflatie”

door SVEN VAN GASSE

De Federal Reserve blijft ervan overtuigd dat de verhoogde inflatie van korte duur zal zijn. Hierdoor is de centrale bank nog niet van plan om haar beleid aan te passen. Econoom Mohamed El-Erian denkt echter dat de Federal Reserve de inflatie onderschat en riskeert dat de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie terechtkomt.

De afgelopen weken is de inflatie zoals verwacht beginnen stijgen. Ambtenaren bij de centrale bank benadrukken echter dat de recente prijsdruk, die merkbaar was bij verschillende producten, zal afnemen zodra de knelpunten in de bevoorradingsketen uit de weg zijn geruimd en de periode van economische stilstand in 2020 niet langer deel uitmaakt van de vergelijkingen op jaarbasis.

El-Erian ziet echter steeds meer bewijs dat de Federal Reserve het bij het verkeerde eind heeft. Hij vreest dat de centrale bank een inhaalslag zal moeten maken wanneer de inflatie langer zal aanhouden. De geschiedenis leert ons dat dit voor zeer moeilijke omstandigheden kan zorgen.

Recessie

Wanneer de Federal Reserve in deze positie terechtkomt, zal deze de rente wellicht fors moeten verhogen en het monetaire beleid sneller dan verwacht moeten verstrengen. Volgens El-Erian zal er dan een recessie volgen omdat de rem dan fors wordt ingedrukt, in plaats van een geleidelijke verhoging.

De favoriete graadmeter van de Federal Reserve, de PCE prijs index exclusief voeding en energie, steeg in mei met 3,4% ten opzichte van een jaar geleden. Dit is het hoogste niveau sinds 1992 en ruim boven het streefcijfer van 2% van de centrale bank.

Dit kwam na een stijging van de consumptieprijsindex met 5% en een forse verhoging van de producentenprijsindex met 6,6,%, wat beide veel hoger is dan wat de Verenigde Staten heeft gezien sinds de financiële crisis.

Terwijl de Federal Reserve gelooft dat deze factoren in de komende maanden zullen afnemen, is El-Erian hier niet zo zeker van.

Hij besluit:

Wanneer je puur naar de cijfers kijkt, begin je sterk te twijfelen over hoe tijdelijk de inflatie zal zijn.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.