Het is nu precies 3 jaar geleden, dat we samen met abonnees zijn begonnen met het bouwen van geldmachines. In het midden van de coronacrisis, zagen we een enorme kans bij Business Development Companies. De korte directeurssamenvatting: dit zijn bedrijven die net zoals banken geld uitlenen aan andere bedrijven. In tegenstelling tot banken, is dit voor hen een hoofdtaak. En accepteren ze vaak ook een stukje equity, of een alternatieve vorm van financiering.
Het mooie van dit soort bedrijven, is dat ze het merendeel van de winst uitkeren in de vorm van dividend. Minimaal 90% van de winst moet worden uitgekeerd als dividend.
Als een BDC minimaal 90% van de winst uitkeert, wordt de BDC niet belast over de winst die ze draaien. Met de gedachte, dat beleggers uiteindelijk de belasting betalen via dividendbelasting.
Maar, zoals Nederlanders wel weten (helaas Belgen, u wordt gepakt door uw overheid) is er sprake van een belastingverdrag op dividend. En zijn Nederlanders dus de absolute spekkopers.
Hierdoor krijg je als belegger toegang tot aandelen die vaak tussen de 10 tot soms wel 20% aan dividend uitkeren.
En zo kan je een geldmachine creeren
Nu is er één nadeel aan dit soort geldmachines. En dat hebben we drie jaar geleden ook uitgebreid beschreven: er zijn maar heel weinig kansen, om in te stappen.
Dat komt, omdat BDC’s vaak heel saai bewegen en niet veel koersschommelingen laten zien. Daardoor heb je maar eens in de paar jaar een mooi instapmoment. Meestal als het even begint te rommelen op de beurs.
Je ziet dat ook bij ons in het rapport terug: we hebben in het afgelopen jaar, geen enkele nieuwe positie toegevoegd. Niet zozeer omdat we dat niet willen, maar wel omdat de waarderingen gewoon niet interessant genoeg waren om nieuw risico te nemen.
In de afgelopen maand is daar echter verandering in gekomen. En hebben we een nieuwe BDC op het oog, die rond de 16% dividend uitkeert op jaarbasis.
16% is met andere woorden: binnen 6 jaar en een paar maanden, volledig uit je investering zijn, door enkel het dividend (koersstijgingen buiten beschouwing gelaten).
Dat zien abonnees ondertussen zelf ook. We zijn drie jaar geleden begonnen en hebben nu een portefeuille met BDC’s en de dividenden maken in de meeste gevallen het merendeel van de rendementen op:
Kijk maar naar de eerste lijn in de portefeuille. We kochten een geldmachine voor 10.84. Die is nu 12.85 dollar waard, wat een winst is van ongeveer 18,5%. Maar in de tussentijd hebben we ook 3.42 aan dividend ontvangen. Een winst van 31%!
We zullen in een andere mail nog wel eens voorrekenen, wat dit allemaal doet als je herinvesteert (hint: je winst schiet omhoog).
In dit tempo is binnen een paar jaar tijd de investering volledig terugverdiend en kan je verder genieten van je eigen geldmachine.
— Lees ook: 7 technologieaandelen die een mooi dividend uitkeren —
Terug naar 2023. Door de val van de SVB Bank in Amerika, zijn verschillende BDC’s weer in een verdomhoekje gekomen. En hebben wij een BDC gevonden die nu rond de 16% aan dividend uitkeert.
In tegenstelling tot wat beleggers vrezen, geloven wij dat deze BDC juist meer business zal genereren door de val van SVB, omdat SVB zelf ook acteerde als een financieerder van techbedrijven.
U leest er alles over in het BDC special, dat u kan vinden als abonnee op het Dividend Rapport.
Het Dividend Rapport is een uitgave van BeursBrink, gericht op beleggers die gaan voor inkomen. We werken daar met een modelportefeuille van 50.000 euro. En wie die portefeuille heeft gevolgd, staat nu op een krappe 70.000 euro.
Naast de modelportefeuille, krijgt u ook toegang tot bonusrapporten. Waaronder onze BDC specials:
Bij het Dividend Rapport krijg je:
Meedoen kan al vanaf 59 euro voor 3 maanden, maar economischer is het 12 maandsabonnement voor slechts 149 euro:
Abonneer op het Dividend Rapport
— Lees ook: Gratis gids: Vastgoed beleggen via blockchain: stap voor stap handleiding —
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.