Nederland - 12 april 2023 - Beursbrink
door STIJN

Een nieuwe ‘bull run’ voor bitcoin in 2024?

Bitcoin noteert sinds begin dit jaar maar liefst 80 procent hoger dankzij het positieve sentiment op de cryptomarkt. En als de geschiedenis zich herhaalt, gaat de populaire digitale munt in 2024 wellicht een ‘bull run’ maken. Dat heeft te maken met de zogenaamde ‘halving’ die om de vier jaar plaatsvindt. 

De huidige rally op de cryptomarkt wordt voornamelijk gevoed door de bankencrisis in de Verenigde Staten en de verwachting dat de Federal Reserve de rentes gaat pauzeren eind volgende maand. Bitcoin noteert 80 procent hoger sinds 1 januari dit jaar. Marktkenners vermoeden dat er ook nog iets anders speelt, namelijk de ‘halving’ die in 2024 zal plaatsvinden.

Ruwweg om de vier jaar, of telkens wanneer er 210.000 blokken worden toegevoegd aan de blockchain, wordt de beloning voor bitcoin miners met 50 procent gehalveerd. Dit heeft als doel om het aantal nieuwe munten te verminderen zodat er nooit meer dan 21 miljoen stuks in circulatie zullen zijn. Hierdoor wordt de waarde van bitcoin in stand wordt gehouden.

Bull run

En telkens zo een halvering gebeurt, zien we dat bitcoin maandenlang in een ‘bull run’ zit om naar een nieuw recordniveau te stijgen. Zo vond er een halvering plaats in juni 2016 waarna bitcoin naar 20.000 dollar steeg in december 2017. Vier jaar later in juni 2020 vond er weer een halvering plaats en in november 2021 ging bitcoin tot bijna 67.000 dollar.

“Analysing historical Bitcoin halving patterns, it appears that investors often accumulate Bitcoin in the run-up to the halving event, although the exact timing and extent of returns post-halving can differ.”

Jamie Sly, analist bij CryptoComare, merkt op dat beleggers en investeerders in aanloop van deze halvering massaal bitcoins inslaan en anticiperen op een herhaling van voorgaande events en dus een forse stijging. De volgende gebeurtenis zou plaatsvinden ergens rond deze periode in 2024.

Bronnen: Ryan Browne & Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.