Nederland - 27 augustus 2020 - Centrale banken

“Economische gevolgen Verenigde Staten zullen nog lang aanhouden”

door SVEN VAN GASSE

Zelfs nadat het Covid-19 virus, dat de huidige recessie in de Verenigde Staten heeft voortgebracht, is overwonnen, zullen de economische gevolgen veel langer aanhouden dan algemeen wordt aangenomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat aan een groep invloedrijke centrale bankiers is voorgelegd.

De impact die deze pandemie heeft nagelaten zal het gedrag van bedrijven veranderen. Bedrijven zullen rekening houden met een waargenomen toename van de waarschijnlijkheid van een dergelijke plaag. Dit fenomeen wordt omschreven als “belief-scarring”.

Het resultaat hiervan zal zijn dat bedrijven minder investeren, er minder jobs zijn en zorgen voor een neerwaartse druk op de rentetarieven, wat zich vertaalt in een jarenlange trage groei.

Het onderzoek stelt:

De voorspellingen van ons model vertellen ons dat de huidige crisis grote, aanhoudende negatieve gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse economie.

Agressieve maatregelen nodig

De bevindingen van het onderzoek verscherpen het argument voor agressieve en onmiddellijke maatregelen om de economische gevolgen van het Covid-19 virus voor bedrijven te compenseren. Hoewel deze maatregelen op korte termijn zeer zware investeringen lijken.

Het wegwerken van 10% van de schuld van bedrijven zou bijvoorbeeld in 2020 slechts 1% van het bruto binnenlands product redden, zo schatten de auteurs van het onderzoek. De waarde van deze maatregel wordt echter geschat op 11% van het BBP als rekening wordt gehouden met de gevolgen op lange termijn.

Volgens het rapport zou het voorkomen van faillissementen en een permanente scheiding van arbeid en kapitaal, enorme gevolgen hebben voor de waarde die de Amerikaanse economie in de komende decennia zal genereren.

De onderzoekers sluiten af met:

Uiteraard kan geen enkel beleid de mensen ervan weerhouden te geloven dat toekomstige pandemieën waarschijnlijker zijn dan ze oorspronkelijk dachten. Het beleid kan wel veranderen hoe de huidige crisis het rendement van het kapitaal beïnvloedt.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.