Nederland - 3 februari 2022 - Economie

Economisch herstel VS wankelt

door SVEN VAN GASSE

De omicron-variant vormt een enorm obstakel voor het Amerikaanse economische herstel. De eerste tekenen van problemen zouden vrijdag zichtbaar kunnen worden wanneer het jobrapport van januari wordt bekendgemaakt.

Het Witte Huis heeft de Amerikanen op maandag voorbereid op een  mogelijk teleurstellend jobrapport. Jarend Bernstein, lid van de Raad van Economische Adviseurs van het Witte Huis, vertelde aan CNN dat het aantal toegevoegde jobs aan het begin van 2022 ongebruikelijk laag zou kunnen zijn door omikron.

Economen die door Refinitiv bevraagd werden, voorspellen dat er in januari 150 000 jobs zijn bijgekomen. Dit zou het slechtste rapport zijn sinds december 2020, toen de economie jobs verloor. Verschillende instellingen zijn echter pessimistischer. Goldman Sachs verwacht een daling van 250 000 jobs, terwijl onderzoeksbureau Capital Economics en Jefferies een verlies van 200 000 jobs voorspellen.

Impact

De opmars van omicron begon in de Verenigde Staten in december. De volledige impact van de variant zal waarschijnlijk zichtbaar worden in de economische gegevens voor begin 2022.

Uit het jobrapport van december bleek dat de Amerikaanse economie 190 000 extra jobs telde. Deze resultaten waren echter gebaseerd op enquêtes die werden gehouden voor de omikron-golf op gang kwam. Om deze reden verwachten economen dat het jobrapport in januari er slechter zal uitzien.

Naar verwachting zal de impact van omikron doorklinken in verschillende andere economische rapporten van begin 2022. Vorige week waarschuwde Bank of America voor een aanzienlijk risico dat het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten zal krimpen als gevolg van omikron. Goldman Sachs sloot zich deze week bij dat sentiment aan en voorspelde een abrupte vertraging van de groei en de consumentenbestedingen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.