Nederland - 22 juni 2021 - Banksector

Economisch herstel laat banken floreren

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkt kende afgelopen jaar een verhoogde volatiliteit maar dit zorgde wel voor recordwinsten op Wall Street. Verschillende banken kenden hun beste kwartalen ooit. Door het aankomende economische herstel, zullen banken het naar verwachting goed blijven doen.

De rally op de aandelenmarkt is uiteraard goed nieuws voor de Wall Street-kant van de banksector. Banken als Goldman Sachs en JPMorgan Chase genereren zowel inkomsten uit handelscommissies als voor adviesverlening bij fusies en overnames.

Maar het is ook de sterke economie, gesteund door een aantrekkende arbeidsmarkt, die de vraag naar leningen en de kredietwaardigheid van kredietnemers zou moeten stimuleren. Ook de huizenmarkt beleeft hoogdagen, wat dan weer goed nieuws is voor regionale banken die hypotheekleningen verstrekken.

Tel dit allemaal bij elkaar op en je komt tot de conclusie dat banken op dit moment de grootste winst genererende machines in de Amerikaanse bedrijfswereld zijn. Volgens FactSet Research zullen de winsten van de financiële sector in het tweede kwartaal naar verwachting meer dan verdubbelen.

Bankaandelen krijgen ook een duw in de rug omdat ze trouwe dividendbetalers zijn. Dividenden brengen meer op dan saaie obligaties waardoor ze aantrekkelijker zijn voor conservatieve beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten.

Anu Gaggar, analist bij Commonwealth Financial Network, stelt:

Een sterke economische activiteit en kapitaalmarkt zijn zeer gunstig voor financiële aandelen.

Goedkope waardering

Angst voor stijgende prijzen en een hogere rente door de Federal Reserve heeft de aandelenmarkt in de afgelopen week geschaad. Ook banken zijn hieraan niet kunnen ontsnappen.

Dit zou echter wel eens een overdreven reactie kunnen zijn. Sommige analisten merken op dat de financiële sector zou kunnen profiteren van een zogenaamde reflatiehandel naarmate de economie hersteld van de pandemie.

Hierdoor zou het misschien een zeer veelbelovende tijd kunnen worden voor banken. De economie groeit net genoeg om een impuls te geven aan hun kredietverlenings- en investeringsbankactiviteiten.

Hiernaast blijft de financiële sector momenteel de goedkoopste van de markt. De sector wordt verhandeld tegen slechts 14 keer de verwachte winst. Dit is een enorme korting ten opzichte van de bredere markt. De S&P 500 wordt verhandeld tegen 22 keer de verwachte winst.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.