Nederland - 7 september 2020 - Economie

Economieën nog ver verwijderd van volledig herstel

door SVEN VAN GASSE

De economieën in de hele wereld lijken nog ver verwijderd te zijn van een volledig herstel tot hun pre-pandemische niveaus. Volgens Amundi Asset Management lijkt de ergste economische schok wel voorbij te zijn.

Amundi Asset Management is van mening dat de economische prestaties zich geleidelijk aan zullen herstellen volgens een opwaartse inhaalbeweging. De pre-Covid-19 niveaus zullen waarschijnlijk wel pas binnen enkele kwartalen bereikt worden.

De bodem lijkt voorbij te zijn. De economieën herstellen echter niet snel genoeg om een snelle opleving te garanderen.

Amundi heeft zijn economische prognose voor 2020 naar beneden bijgesteld. De vermogensbeheerder verwacht nu dat het mondiale bruto binnenlands product (BBP) met 3,5% tot 4,7% zal krimpen. Bij de vorige prognose werd uitgegaan van een krimp tussen 2,9% en 4,2%.

Herstel vertraagt

Na een robuuste opleving van de activiteiten in mei en juni, lijkt het tempo van het herstel te zijn vertraagd.

Gegevens over de productieactiviteit, de arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen zijn bijna overal aan het afvlakken, zonder dat ze het niveau van voor de crisis bereikt hebben.

Na de krimp in de eerste helft van het jaar, waarschuwden analisten dat het herstel in het derde kwartaal niet genoeg lijkt te zijn om de meerderheid van de economieën weer op het niveau van voor de crisis te brengen.

Uitzondering China

De analisten benadrukten echter dat China een uitzondering is. Tegen het einde van dit jaar zou de groei in het land weer op het niveau van eind 2019 moeten zijn.

De eerste gevallen van het Covid-19 virus werden in China gemeld. Dit zette de autoriteiten in het land ertoe aan om draconische maatregelen te nemen om de verdere verspreiding te voorkomen.

Recente gegevens die China heeft vrijgegeven hebben aangetoond dat de economie zich verder herstelt op gebieden als industrie en de dienstensector.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.