Nederland - 16 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

ECB weerstaat druk voor renteverlaging

De Eurozone ziet de kans op een recessie toenemen. Recente gegevens tonen aan dat de inkoopmanagersindex voor de zevende maand op rij is gekrompen, wat wijst op verslechterende privésectoractiviteit. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) blijft voorlopig terughoudend over renteverlagingen.  Inzetten op een verlaging van de ECB-rente vergroot het risico van tariefstijgingen.

De PMI daalde tot 47 in december, tegenover een verwachte 48. Zie ook onderstaande afbeelding. Dit is niet in lijn met de hoop op een lichte verbetering.

Ondanks die zwakte waren ECB-beleidsmakers echter unaniem in het afwijzen van gesprekken over onmiddellijke verlagingen van leenkosten. Deze verhoogde zij in iets meer dan een jaar met 450 basispunten verhoogden om de stijgende inflatie aan te pakken.

Centrale banken temperen renteverwachtingen

De groei van consumentenprijzen neemt nu af. Toch temperde de president van de Bank of France, François Villeroy de Galhau, en zijn Estse tegenhanger, Madis Muller, beide de verwachtingen van investeerders voor een renteverlaging in de eerste helft van volgend jaar.

Madis benadrukte het volgende:

“Verwachtingen voor een renteverlaging zijn een beetje optimistisch en voorbarig”

Francois Villeroy de Galhau, voegt eraan toe:

“We bevinden ons op een plateau en moeten de effecten van monetair beleid waarderen.”

Deze opmerkingen sluiten aan bij president Christine Lagarde, die op donderdag zei dat functionarissen waakzaam moeten blijven en dat renteverlagingen niet zijn besproken tijdens de beleidsvergadering. Tijdens de vergadering werd besloten dat de depositorente op het recordniveau van 4% werd gehouden.

Ontmoedigend beeld en recessie risico’s

Zij presenteerde ook een optimistischer vooruitzicht voor het laatste kwartaal van het jaar dan wat werd gesuggereerd door de PMI-cijfers, met een groei van 0,1% in de productie.

Economen die door Bloomberg zijn ondervraagd, zijn niet zo optimistisch. Ze voorzien een eerste neergang sinds de pandemie voor het blok van 20 landen in de tweede helft van dit jaar.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom van de Hamburg Commercial Bank, benadrukte het volgende:

“De cijfers schetsen een ontmoedigend beeld, aangezien de economie van de eurozone geen duidelijke tekenen van herstel vertoont. De kans dat de eurozone in recessie is sinds het derde kwartaal blijft opmerkelijk hoog.”

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Bron: Bloomberg
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.