Nederland - 11 maart 2021 - Europa

ECB verhoogt tempo van obligatieaankopen

door SVEN VAN GASSE

De Europese Centrale Bank is van plan om het tempo van haar obligatieaankopen in de komende maanden te verhogen. Hiermee hoopt ze het moeizame herstel in de regio een boost te geven en een stijging van de obligatierendementen tegen gaan.

De centrale bank zei op donderdag dat ze verwacht dat de komende drie maanden de activa-aankopen, in het kader van haar pandemische herstelprogramma van €1,85 biljoen, in een beduidend hoger tempo zullen worden uitgevoerd dan tijdens de eerste maanden van dit jaar.

De omvang van het programma zou hiernaast ook bijgesteld kunnen worden indien dit nodig zou zijn om de gunstige financieringsvoorwaarden te handhaven. Deze verklaring had meteen een effect want de rente op Duitse en Italiaanse 10 jaar obligaties daalde onmiddellijk.

Strategen van YD Securities stellen:

De tijd zal uitwijzen of het verhoogde tempo van de ECB voldoende zal zijn.

Inflatie

De obligatierente is de afgelopen weken opgelopen door de vrees dat de prijzen zullen stijgen zodra de economieën weer volledige heropenen. Hierdoor moesten centrale bankiers de markten geruststellen door te verklaren dat zij de rente nog een geruime tijd laag zullen houden en de stimuleringsmaatregelen van kracht te laten.

In een toespraak benadrukte Christine Lagarde dat de centrale bank de inflatie nauwlettend in de gaten houdt.

De ECB verwacht dat de inflatie sterk zal stijgen van 0,3% in 2020 tot 1,5% in 2021. Vervolgens denkt de centrale bank dat de inflatie in de laatste 3 maanden van dit jaar boven de 2% kan uitkomen, om vervolgens in 2021 weer te dalen naar 1,2%.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.