Nederland - 28 augustus 2022 - beleggen

ECB maakt zich op voor grote rentestap

door STIJN

De Europese Centrale Bank heeft vorige maand de rentes verhoogd met 50 basispunten. Men verwacht dat ze de rentes opnieuw met 50 basispunten gaan verhogen op 8 september, of zelfs meer dan dat. De beleidsmakers zeiden zaterdag dat ze een versnelling hoger willen schakelen in een poging om de inflatie in de eurozone af te koelen.

Gaat de Europese Centrale Bank het voorbeeld volgen van de Federal Reserve? Net zoals in de Verenigde Staten, is de inflatie in de eurozone hard gestegen. De Amerikanen zijn reeds lange tijd bezig met het verhogen van de rentes, bij de ECB heeft het wat langer geduurd om in actie te schieten. De negatieve rente werd vorige maand veranderd naar een nulrente.

De rentes werden verhoogd met 50 basispunten en men verwacht dat dergelijke stijging opnieuw zal plaatsvinden tijdens de volgende bijeenkomst op 8 september. Isabel Schnabel, bestuurslid bij de ECB, benadrukte dat het belangrijk is voor centrale banken om krachtig op te treden. Haar uitspraken doen nu vermoeden dat de ECB de rentes met 75 basispunten gaat verhogen.

Both the likelihood and the cost of current high inflation becoming entrenched in expectations are uncomfortably high. In this environment, central banks need to act forcefully.

Recessie?

Gezien de situatie, is het geen goed idee om de rentes op nul te houden vermits de economie op deze manier nog wordt gestimuleerd terwijl de inflatie hoog staat. Nu zou de economie bewust vertraagd moeten worden zodat alles wat kan afkoelen. Een verhoging van 75 basispunten is een eerste stap in die richting. De vraag is of een recessie zal worden uitgelokt?

Men vreest dat, mocht er een recessie komen, deze wordt veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Dit is één van die zaken waar centrale banken geen controle over hebben. Een recessie lijkt onvermijdelijk, vooral omdat economieën overal ter wereld aan het vertragen zijn.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Rawpixel – CC0 1.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.