Nederland - 2 september 2020 - Duurzaamheid

Duurzame indexfondsen winnen aan populariteit

door SVEN VAN GASSE

Duurzaam beleggen blijft aan kracht winnen. Het idee dat de focus van een bedrijf niet alleen om winst maken draait maar ook om de impact van de onderneming op de omgeving, spreekt steeds meer beleggers aan.

Een groter wordende groep beleggers geeft de voorkeur aan duurzame beleggingsfondsen. Deze fondsen beleggen enkel in bedrijven die milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur hoog in het vaandel dragen.

Volgens een rapport van Morningstar is zowel het aantal op duurzaamheid gerichte indexfondsen als hun activa in de afgelopen drie jaar verdubbeld. Er zijn nu 534 duurzame indexfondsen die een gecombineerde waarde van $250 miljard hebben.

In de Verenigde Staten, die aanvankelijk weinig interesse toonden in duurzame fondsen, zijn de activa in duurzame indexfondsen de afgelopen drie jaar verviervoudigd. Deze categorie vertegenwoordigt nu 20% van het totaal.

Alex Bryan van Morningstar stelt:

Er is een groot besef dat maatschappelijke en milieukwesties ook beleggingskwesties zijn geworden.

Groeipotentieel in de Verenigde Staten

Duurzame indexfondsen groeien in omvang, aantal en complexiteit. Ondanks de recordinstroom is er volgens Bryan nog steeds veel groeipotentieel.

In de Verenigde Staten is het groeipotentieel nog groter omdat duurzame indexfondsen momenteel nog minder dan 1% van de totale markt uitmaken.

Duurzame indexfondsen zijn nog steeds een druppel op een hete plaat in vergelijking met het volledige landschap van indexfondsen.

Kantelpunt door Covid-19

Covid-19 heeft ook als een soort kantelpunt gefungeerd. Niet alleen heeft de pandemie het belang van veerkrachtige bedrijfsmodellen onderstreept. Het is ook gebleken dat de manier waarop bedrijven met hun belanghebbenden omgaan – inclusief werknemers en klanten – invloed kan hebben op het resultaat.

Het rapport van Morningstar verklaart:

De Covid-19 pandemie heeft de aandacht gevestigd op sociale kwesties en deze heeft waarschijnlijk de belangstelling voor duurzame fondsen vergroot.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.