Nederland - 11 augustus 2020 - Duurzaamheid

Duurzame beleggingsfondsen hebben waarde van meer dan $1 biljoen

door SVEN VAN GASSE

De activa onder beheer in fondsen die zich houden aan de principes van milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur, de zogenaamde ESG of duurzame fondsen, hebben volgens gegevens van Morningstar voor het eerst de waarde van $1 biljoen overschreden.

In de periode van april tot juni stroomde er $71,1 miljard naar duurzame fondsen. Er is een groeiende belangstelling bij beleggers voor duurzame beleggingsfondsen in het kielzog van de Covid-19 pandemie.

Analisten bij investeringsbank UBS verklaren:

Overheden over de hele wereld hebben de afgelopen jaren hun steun voor groene projecten opgevoerd, zowel door middel van regelgeving als door middel van fiscale uitgaven.

In de nasleep van de Covid-19 pandemie zullen de stimulansen voor groene projecten enkel maar toenemen. Verschillende regeringen hebben zich namelijk verbonden tot een groen herstel. De stimulansen zullen in de komende jaren een impuls geven aan milieuvriendelijke bedrijven.

3 belangrijke factoren

In een rapport dat eerder deze maand werd gepubliceerd door Morningstar, haalden zij 3 factoren aan die bijdroegen een de grote kapitaalinstroom bij ESG-fondsen in het tweede kwartaal.

Het rapport haalde aan dat door de Covid-19 crisis het belang van het bouwen aan een duurzame en veerkrachtige samenleving onderstreept werd.

Hiernaast heeft de aanhoudende groei van het aantal producten waaruit het duurzame fondsenuniversum bestaat, de afgelopen maanden ook als katalysator voor ESG-fondsen gefungeerd. In het tweede kwartaal zagen bijna 200 nieuwe ESG-fondsen het levenslicht.

Tot slot hebben vermogensbeheerders hun aanbod ook “vergroend”. In het afgelopen kwartaal werden 40 traditionele fondsen omgezet in duurzame fondsen. Op deze manier kon de bestaande activa als hefboom gebruikt worden bij de opbouw van hun duurzame fondsenactiviteiten.

Larry Fink, CEO van vermogensbeheerder BlackRock, stelt:

Bedrijven die zich op al hun belanghebbenden concentreren zoals hun klanten, hun werknemers, de maatschappij waar ze werken, … zullen de winnaars van de toekomst worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.