Nederland - 23 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Duitsland op weg om cannabis te legaliseren

Duitsland staat steeds dichter bij het legaliseren van cannabis. Het land zal in de komende weken een wetsvoorstel indienen om cannabis te legaliseren, in het kader van ingrijpende hervormingen die de consumptie en verkoop van cannabis in de grootste economie van Europa mogelijk zou maken.

Karl Lauterbach, Duits minister van Volksgezondheid, verklaarde dat de plannen reeds zeer goede feedback hadden gekregen van de Europese Commissie. Dit is een belangrijke stap want Lauterbach benadrukte dat de Bondsdag, het Duitse parlement, de voorstellen enkel zouden behandelen als deze verenigbaar zijn met de Europese wetgeving.

Volgens de plannen wordt cannabis niet langer geclassificeerd als verdovend middel en mogen burgers ouder dan 18 jaar tot 30 gram van de drug bij zich hebben voor persoonlijk gebruik. Consumenten mogen thuis maximaal 3 planten kweken en winkels en apotheken met een vergunning mogen cannabisproducten verkopen.

Als het parlement het wetsvoorstel goedkeurt, kan het gefaseerd worden ingevoerd tussen nu en medio 2024. Het zou van Duitsland de grootste gereguleerde nationale cannabismarkt ter wereld maken en het eerste land in de Europese Unie dat de commerciële verkoop ervan toestaat.

De toekomst is groen

Volgens onderzoek gebruikten in 2021 ongeveer 4 miljoen Duitsers cannabis. Een kwart van de 18-24-jarige gaf aan reeds een keer cannabis geprobeerd te hebben. Het legaliseren van cannabis zou er dus voor zorgen dat er een enorme nieuwe markt opengaat.

Volgens een studie van de Heinrich Heine Universiteit Düsseldorf zou de legalisering van cannabis 27 000 nieuwe jobs opleveren. Hiernaast zou het de schatkist een extra €4,7 miljard aan belastinginkomsten, sociale bijdragen en besparingen opleveren.

Zorgt dit voor een domino-effect?

De plannen komen op een moment dat de legalisering van cannabis de laatste jaren opnieuw ter discussie staat. In de afgelopen 10 jaar hebben Canada, Uruguay en recent Thailand allemaal stappen ondernomen om de drug te legaliseren.

Legalisatie van de drug in de grootste economie van de Europese Unie kan de deur openen naar gelijkaardige hervormingen in andere Europese landen. Lauterbach noemde de plannen eerder een model voor Europa. Buurlanden Luxemburg en Tsjechië hebben al plannen voorgesteld om cannabis voor volwassenen te legaliseren. In Oostenrijk, Italië en Spanje is het bezit van kleine hoeveelheden van de drug voor persoonlijk gebruik niet langer strafbaar.

Sommige experts denken zelfs dat dergelijke stappen in Europa ook de liberalisering van de wereldwijde cannabismarkt kunnen versnellen. In de Verenigde Staten is het recreatief en medisch gebruik voor cannabis reeds legaal. De nieuwe voorstellen in Europa zouden een federale legalisering echter kunnen vergemakkelijken.

Wij van BeursBrink zijn reeds jaren positief over de cannabismarkt. In onze Marihuana Miljonairs Handleiding leggen we haarfijn uit hoe je kan investeren in cannabisaandelen om te profiteren van de mogelijke legalisering.

Bron: CNBC
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.