Nederland - 25 augustus 2020 - Economie

Duitse economie kromp met 9,7% in tweede kwartaal

door SVEN VAN GASSE

De Duitse economie, de belangrijkste economie van Europa, kromp in het tweede kwartaal met 9,7%, aldus het Nationale Bureau voor Statistiek. Consumentenuitgaven, bedrijfsinvesteringen en de export stortte door de Covid-19 pandemie volledig in elkaar.

De economische terugval was veel sterker dan tijdens de financiële crisis meer dan 10 jaar geleden. Deze krimp vertegenwoordigt ook de sterkste daling sinds Duitsland begon met het driemaandelijks berekenen van het BBP in 1970.

Beter dan verwacht

Vorige maand verwachtte het bureau nog een daling van 10,1% van het BBP voor de periode van april tot juni. Het uiteindelijke resultaat is dus een opwaartse bijstelling ten opzichte van eerdere ramingen die het bureau vorige maand publiceerde.

Consumentenuitgaven zijn in het kwartaal met 10,9% gedaald. De kapitaalinvesteringen en de export zijn respectievelijk met 19,6% en 20,3% gedaald.

De bouwactiviteit, die normaal gesproken een consistente groeimotor is van de Duitse economie, daalde met 4,2%.

Begrotingstekort

De Duitse overheid heeft zoals de meeste landen, een arsenaal aan steunmaatregelen in het leven geroepen om de Duitse economie te helpen herstellen. Hiervoor heeft het Duitse parlement de befaamde “schuldenrem” voor dit jaar opgeschort.

Door deze rem mogen de structurele tekorten van de Duitse federale overheid niet hoger zijn dat 0,35% van het BBP.

Deze fiscale ommezwaai, na jaren van een begrotingsevenwicht, heeft ervoor gezorgd dat de Duitse staat van januari tot juni een begrotingstekort van €51,6 miljard heeft geboekt. Volgens de criteria van de Europese Unie komt dit neer op een tekort van 3,2%.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.