VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 24 november 2020 - Economie

Duitse economie groeide met 8,5% in Q3

door SVEN VAN GASSE

Het bruto binnenlands product van Duitsland groeide met 8,5% in het derde kwartaal, wat een record was. De grootste economie van Europa herstelde gedeeltelijk van de ongeziene krimp die door de eerste Covid-19 golf in het voorjaar veroorzaakt werd.

De sterker dan verwachte opleving werd hoofdzakelijk gedreven door hogere uitgaven van gezinnen en de stijgende export.

Door de sterke stijging werd een groot deel van de daling van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal van 2020 weer goedgemaakt.

Eerder ging het Nationale Bureau voor Statistiek uit van een groei van 8,2%.

Toekomst is onzeker

De vooruitzichten voor de toekomst zijn echter onzeker door een tweede golf van Covid-19 besmettingen. Hierdoor heeft het land een gedeeltelijke lockdown opgelegd om de opmars van het virus te stoppen.

Restaurants en cafés werden sinds 2 november gesloten maar de winkels en scholen zijn open gebleven. Bondskanselier Angela Merkel is van plan om deze “lockdown light” te verlengen tot 20 december.

Er wordt verwacht dat de krimp in de dienstensector in het vierde kwartaal zwaar zal wegen op het bruto binnenlands product. Hiernaast zullen de lockdownmaatregelen in de naburige landen waarschijnlijk ook de exportgerichte fabrikanten treffen.

Claus Michielsen van het Duits Instituut voor Economisch Onderzoek verwacht daarom een daling van de economische productie in het laatste kwartaal van 2020. De laatste schattingen wijzen op een krimp van ongeveer 1%.

Claus Michielsen besluit:

Duitsland en verschillende andere handelspartners zullen waarschijnlijk weer in een recessie terechtkomen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.