Europa - 28 februari 2020 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Dieprode opening AEX in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag fors lager van start door aanhoudende zorgen over het coronavirus. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van maar liefst 3,7 procent.

Donderdag was het ook al mis in Amsterdam. De AEX index koerste toen 3,8 procent lager naar 559,98 punten. Daarmee sloot de hoofdindex ruim 11 procent lager dan vorige week, toen nog de hoogste stand sinds 2001 werd neergezet.

Op Wall Street sloten de hoofdgraadmeters S&P 500 en Dow Jones index donderdagavond 4,4 procent lager. De Dow en S&P zijn door de verliezen van donderdag ook in een correctie beland: een daling van 10 procent vanaf een recente piek. Futures op de indices noteerden vanochtend alweer scherp lager.

“Dit is een reactie op wat Trump woensdagavond laat aankondigde”, aldus chief investment officer Dave Nadig van ETF Flows. “De markt heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat.” Trump probeerde tevergeefs de Amerikanen gerust te stellen over het coronavirus en maakte vicepresident Mike Pence verantwoordelijk voor het bestrijden van het virus.

“We zijn uiterst voorzichtig op de korte termijn”, zei daarnaast Tom Hainlin, investeringsstrateeg bij Ascent Private Capital Management. “Niemand lijkt echt een expert op het gebied van het coronavirus. We hebben zoiets eigenlijk nog nooit meegemaakt”.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over het aantal besmettingen buiten China, waar volgens overheidscijfers het aantal nieuwe besmette Chinezen juist daalt.

In de VS zijn nu 60 besmettingen geconstateerd, in Zuid-Korea 2.022 gevallen en in Japan 214. De Japanse regering besloot om de lagere- en middelbare scholen tot in ieder geval eind maart te sluiten.

In Duitsland zijn er 48 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 38 gevallen. Verder zijn er 16 meldingen in het Verenigd Koninkrijk. Spanje kent 25 gevallen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder ook één in België en Nederland.

In Italië loopt het aantal besmettingen daarnaast hard op en Rome neemt flink maatregelen in een poging de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 655 besmettingen gemeld.

Het openbare leven in China ligt op veel plaatsen vrijwel stil en ondernemingen voelen de impact van de economische impasse. Zowel het wegvallen van de Chinese vraag als de stagnatie in de leveringen van onder meer halffabricaten worden stevig gevoeld. Woensdag was het onder meer de beurt aan Microsoft om zijn outlook van te verlagen. Het aandeel daalde 7,1 procent.

Ook de olieprijzen dalen maar verder. Woensdag stond voor de vijfde handelssessie op rij de olieprijs onder druk. Op een settlement van 47,09 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent minder waard.

De euro loopt juist op ten opzichte van de dollar en het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1006, ten opzichte van een stand van 1,0802 eind vorige week. Dit is opvallend omdat in tijden van spanningen juist de dollar bij uitstek als vluchthaven wordt gezien.

In Azië heerste er vanochtend nervositeit onder beleggers na de uitverkoop op Wall Street. Toch waren de verliezen minder groot dan op basis van de slotstanden in Europa en Amerika en de huidige standen van de futures wellicht zou worden verwacht. De Shanghai Composite verloor 2,7 procent, terwijl Tokio met 3,7 procent het grootste verlies incasseerde.

Naast de ontwikkelingen op het coronavlak hebben beleggers vandaag ook oog voor inflatiecijfers uit de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Bedrijfscijfers

ICT Group heeft de omzet over 2019 nog zien oplopen, maar de winstgevendheid zien terugvallen. Voor 2020 voorziet het bedrijf dat de trend, zoals deze zich in de tweede helft van 2019 aftekende, zich in de eerste helft van het lopende boekjaar doorzet.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 4,4 procent tot 2.979 punten. De Dow Jones index verloor 4,4 procent op 25.767 punten en de Nasdaq leverde 4,6 procent in op een slot van 8.566 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.