Nederland - 7 juni 2021 - Inflatie

Deutsche Bank waarschuwt voor crisis door stijgende inflatie

door SVEN VAN GASSE

Het is een zekerheid dat de inflatie de komende periode zal verhogen. Het is echter nog onzeker of dit fenomeen tijdelijk zal zijn of zal aanhouden. Deutsche Bank zit duidelijke in het tweede kamp. De bank waarschuwt dat de inflatie de komende jaren zal aanhouden en tot een crisis zal leiden.

In een prognose die ver buiten de consensus van beleidsmakers en Wall Street ligt, waarschuwde Deutsche Bank dat focussen op stimuleringsmaatregelen terwijl inflatie wordt weggewuifd een vergissing zal blijken te zijn. Hoewel het op korte termijn nog goed kan gaan, verwacht de bank dat dit vanaf 2023 voor problemen zal zorgen.

De analyse wijst met name met de vinger naar de Federal Reserve en haar nieuwe kader waarin zij een hogere inflatie zal tolereren in functie van een volledig en inclusief herstel. Volgens de bank zal het voornemen van de Federal Reserve om het beleid pas te verscherpen als de inflatie duurzaam stijgt, nefaste gevolgen hebben.

David Folkerts-Landau, hoofdeconoom bij Deutsche Bank, stelt:

De afwachtende houding van de Fed zal de economische en financiële activiteit erger verstoren dan wanneer de centrale bank sneller handelt.

Eenzame mening

Het standpunt van Deutsche Bank wordt echter niet door alle economen gedeeld. De meeste experts op Wall Street zijn het met de Federal Reserve eens dat de huidige inflatiedruk van voorbijgaande aard is en betwijfelen of het beleid binnenkort zal worden gewijzigd.

Volgens Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, zijn er sterke redenen om dit standpunt te steunen. Een van de redenen die hij aanhaalt is de waarschijnlijkheid dat het aflopen van de verhoogde werkloosheidsuitkeringen werknemers in de komende maanden weer aan het werk zal krijgen, waardoor de loondruk zal afnemen.

Wat de prijsdruk in het algemeen betreft, verklaarde Hatzius dat een groot deel van de huidige piek wordt veroorzaakt door uitschieters. Deze zullen volgens de econoom echter weer wegebben en de niveaus terug dichter bij het normale brengen.

Hatzius besluit:

Deze zaken wijzen erop dat de Fed kan vasthouden aan hun plan om het huidige beleid slechts zeer geleidelijk af te bouwen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.