VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 26 november 2020 - Economie

Deutsche Bank is optimistisch over economisch herstel in 2021

door SVEN VAN GASSE

Deutsche Bank is positief gestemd over het economische herstel dat in 2021 zal plaatsvinden. Om deze reden heeft de bank haar groeivooruitzichten voor volgend jaar naar boven bijgesteld. De instelling haalde wel nog 2 belangrijke risico’s aan die het economisch herstel kunnen doen ontsporen.

In het rapport van Deutsche Bank, dat “Hoop aan de horizon” werd genoemd, zijn de prognoses voor 2021 naar boven bijgesteld door het beter dan verwachte vaccinnieuws. De kandidaat-vaccins van Pfizer, Moderna en Astrazeneca waren allemaal effectiever dan analisten hadden voorspeld.

Met een vaccin in het verschiet is het volgens Deutsche Bank waarschijnlijk dat het mondiale bruto binnenlands product in het tweede kwartaal van volgend jaar weer op het niveau van voor de Covid-19 crisis zal komen.

De bank verwacht dat het mondiale BBP in 2020 met 3,7% zal krimpen, waarbij de Amerikaanse economie met 3,6% zal krimpen, die van de eurozone met 7,4% en die van China met 2,2% zal groeien.

Voor 2021 voorziet Deutsche Bank een groei van de Amerikaanse economie met 4% . De economie van de eurozone en China zal naar verwachting met respectievelijk 5,6% en 9,5% toenemen.

David Folkerts-Landau, econoom bij Deutsche Bank, stelt:

Door de hoge effectiviteit van de kandidaat-vaccins is er een snellere terugkeer naar een normale situatie mogelijk.

2 belangrijke risico’s

Ondanks het positieve nieuws, waarschuwt de bank dat er nog steeds 2 belangrijke risico’s zijn die het nakende herstel kunnen doen ontsporen.

Het eerste risico is een vertraging in de productie, distributie en vooral de acceptatie van de vaccins door het publiek. Er zijn steeds meer anti-vaccinatiebewegingen die hun rug toekeren naar vaccins en verkeerde informatie verspreiden naar het brede publiek.

Het zal afwachten worden of de bevolking zal accepteren om gevaccineerd te worden of dat de overheid een vaccinatie zal moeten verplichten. Door zulk oponthoud zou het economisch herstel ook vertraagd kunnen worden.

Het tweede belangrijke risico vloeit voort uit een mogelijke financiële ontwrichting. Centrale banken en overheden, met name in de Verenigde Staten en Europa, hebben agressieve maatregelen genomen om de economische crisis als gevolg van de pandemie tegen te gaan.

De onderzoekers stellen:

We zien een toenemend risico op financiële verstoringen als gevolg van de overwaardering van activa en de toenemende schuldenlast.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.