Nederland - 5 augustus 2020 - Europa

Detailhandel eurozone terug aan pre-pandemisch niveau

door SVEN VAN GASSE

Het volume van de detailhandelsverkopen in de eurozone herstelde zich in juni tot het niveau van februari, voor de periode van verplichte lockdowns. Hiermee werd een herstel voltooid dat begon in mei na recorddalingen in maart en april. Dit blijkt uit officiële schattingen van Eurostat.

Volgens Eurostat, het bureau voor de statistiek in de Europese Unie, is de verkoop in de 19 landen die de euro als munt gebruiken, in juni met 5,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder. Vooral de uitgaven voor kleding en autobrandstof waren een belangrijke drijfveer voor de stijging.

Eurostat zei op woensdag dat het winkelvolume in mei met 20,3% is gestegen. Eerder verwachte de instelling een stijging van “maar” 17,8%. Dit was de sterkste stijging sinds het begin van de eurozone.

Recorddalingen volledig weggewerkt

De twee opeenvolgende omzetstijgingen compenseerden de recorddalingen van in maart en april, toen veel landen in de eurozone lockdowns oplegden om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, volledig.

Eurostat voegde ook nog toe dat het winkelvolume in juni 1,3% hoger lag dan een jaar eerder. Dit was de eerste jaarlijkse stijging sinds februari. De verwachtingen waren echter dat er een daling van 0,5% zou zijn.

Op maandbasis stegen de detailhandelsverkopen in juni met dubbele cijfers in Ierland, Spanje en Italië. In Duitsland en Oostenrijk was er een daling op te merken na de grote stijgingen in mei.

Het online winkelen daalde in juni echter voor het eerst met 6,8% ten opzichte van de vorige maand. Dit is uiteraard te wijten aan het feit dat de consument de fysieke winkels weer kon bezoeken.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.