Nederland - 2 september 2021 - Aandelen

Deltavariant dreigt het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt te vertragen

door SVEN VAN GASSE

Het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt staat op het punt om een reality check te krijgen. Hoewel het een sterke zomer was, met bijna 2,5 miljoen nieuwe jobs tussen mei en juli, worden economen voorzichtiger en vrezen ze dat augustus niet zo sterk was geweest.

Economen die door Refinitiv werden ondervraagd, voorspelden aanvankelijk dat er vorige maand 750 000 jobs zijn bijgekomen. Deze prognose werd op woensdag echter naar beneden bijgesteld naar 728 000, na een teleurstellende publicatie van de ADP Employment Reports dat naar de loonlijsten van de particuliere sector kijkt.

Volgen Nela Richardson, hoofdeconoom bij ADP, zijn er vier belangrijke trends die de arbeidsmarkt momenteel aandrijven. Er is de verdere verspreiding van de deltavariant, het afnemende consumentenvertrouwen, de grote vraag naar arbeid waardoor een tekort aan arbeidskrachten ontstaat en een ongelijkmatig K-vormig herstel.

Richardson stelt:

De onzekerheid van de deltavariant heeft de ongelijkmatigheid van het herstel nog verergerd.

Stimulus eindigt

En dit alles gebeurt net nu de ongekende stimulans die de economie tijdens het dieptepunt van de pandemie, ten einde loopt. Drie Amerikaanse overheidsprogramma’s die het afgelopen anderhalf jaar zijn opgezet om werklozen te helpen, lopen deze maand af. Ongeveer twee dozijn staten hebben reeds minstens één van de federale werkloosheidsprogramma’s stopgezet.

Zowel beleggers als de Federal Reserve zullen het jobrapport van vrijdag nauwlettend in de gaten houden. Aan het begin van de pandemie heeft de centrale bank de rente tot 0 verlaagd en een enorm obligatie-aankoopprogramma gestart. Op de conferentie in Jackson Hole liet Jerome Powell doorschemeren dat het misschien wel tijd wordt om die maandelijkse aankopen binnenkort terug te draaien. Velen denken echter dat de Fed eerst nog een sterk jobrapport wil zien voordat ze officieel aankondigt dat ze haar aankoopprogramma zal terugschroeven.

De betekent dat er veel afhangt van het jobrapport van vrijdag. Als het rapport goed is, wordt de theorie dat de Federal Reserve zal beginnen met “taperen”, geloofwaardiger. De aandelenmarkten zouden hierdoor een schok kunnen krijgen. Als het rapport echter minder goed is dan verwacht, kan de “tapering” nog worden uitgesteld. In dit geval zou de aandelenmarkt opnieuw een boost kunnen krijgen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.