Nederland - 27 december 2021 - Aandelen

De volgende Tesla lijkt moeilijk te vinden

door SVEN VAN GASSE

De aandelenkoersen van een aantal startups van elektrische auto’s zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Beleggers zijn naarstig op zoek naar het volgende bedrijf dat de automarkt zal opschudden. Veel van deze bedrijven hebben echter al verschillende tegenslagen gehad, waardoor de nieuwe Tesla moeilijker te vinden is dan gedacht.

Lucid Motors, dat in juli naar de Nasdaq trok na een SPAC-deal, nam een vliegende start. De Lucid Air won de MotorTrend Car of the Year. Nu bevindt het bedrijf zich echter in woelige wateren. Lucid maakte bekend dat het wordt geconfronteerd met dagvaardingen van de Securities and Exchange Commission. De afgelopen maand is het aandeel met meer dan 30% gedaald.

Ook Rivian kende een indrukwekkend jaar. Het bedrijf won de race om de eerste volledig elektrische pick-up op de markt te brengen. Door deze prestatie was Rivian kortstondig de op twee na grootste autofabrikant ter wereld, na Tesla en Toyota. Opmerkelijk is dat Rivian nog geen verkopen had gerapporteerd toen het naar de beurs ging. Na de forse stijging in de eerste handelsdagen, noteert het aandeel van Rivian 44% lager dan de recordhoogte die het had bereikt.

Build Back Better

Een deel van het recente probleem voor EV-aandelen is de kennelijke teloorgang van de Build Back Better-wet van de regering-Biden. Deze wet bevatte een aantal voordelen voor de EV-industrie waaronder verbeterde belastingvoordelen voor kopers waardoor autofabrikanten de prijzen voor hun auto’s zouden kunnen verhogen.

Build Back Better omvat ook geld voor een netwerk van snellaadstations, wat een antwoord zou zijn geweest op de bezorgdheid van potentiële kopers van elektrische voertuigen om onderweg zonder stroom te komen zitten.

Een deel van de daling van EV-aandelen vond echter plaats voordat Senator Manchin vorige week verklaarde dat hij de wet niet zou steunen.

Een groot deel van de dip is te wijten aan de aanhoudende aankondigingen van gevestigde autoconstructeurs zoals Volkswagen, Toyota en Ford over bijkomende investeringsplannen in elektrische voertuigen. De bezorgdheid is dat zelfs wanneer mensen volop overschakelen op elektrische voertuigen, de consument zal kiezen voor gevestigde waarden waardoor op zichzelf staande EV-bedrijven de strijd niet noodzakelijk zullen winnen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.