Nederland - 3 maart 2022 - Centrale banken

“De Fed heeft zich vreselijk vergist in de inflatie”

door SVEN VAN GASSE

De inflatie in de Verenigde Staten loopt steeds verder op en noteert op het hoogste punt in decennia. Volgens Jeremy Siegel, professor aan Wharton, heeft de Federal Reserve het helemaal mis inzake inflatie en riskeert de centrale bank om deze helemaal uit de hand te laten lopen.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft een reeks beleidsblunders gemaakt die de inflatie naar historische hoogten hebben gestuwd. Volgens Siegel is het dan ook nu niet het moment om de geplande renteverhogingen terug te schroeven.

Terwijl voorzitter Jerome Powell gisteren aangaf dat de eerste renteverhoging in maart waarschijnlijk 25 basispunten zal zijn, verklaarde Siegel dat de Federal Reserve reeds achterloopt. In plaats daarvan zou de centrale bank deze maand moeten denken aan een forsere verhoging van 50 basispunten.

Siegel stelt:

De Fed zal veel meer moeten doen dan gepland.

Kleine recessie

Omdat de Fed reeds een achterstand heeft opgelopen bij het beteugelen van de inflatie, betekent dit dat het niet het moment is om het tempo van de renteverhogingen te verlagen. Volgens Siegel mag de nieuwe oorlog in Europa, het pad van de Federal Reserve niet beïnvloeden.

Ook de legendarische belegger Bill Gross verklaarde dat de Federal Reserve vastzit in en wereld met lage rentes. Hij denkt zelfs dat er daarom een milde recessie op komst is, eentje die de Federal Reserve niet zal kunnen voorkomen.

Bron: Markets Insider
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.