Nederland - 22 januari 2022 - Aandelen

“De aandelenmarkt verkeert in een superzeepbel die weldra zal barsten”

door SVEN VAN GASSE

De aandelenmarkten kenden een moeilijke start dit jaar. De technologie-index Nasdaq bevindt zich reeds in een correctie, een daling van 10% of meer. Als we de invloedrijkste hedge fund managers mogen geloven, kan dit nog maar het begin zijn van een zeer pijnlijke tijd voor beleggers.

Jeremy Grantham – medeoprichter van Grantham, Mayo & van Otterloo – verklaarde in een rapport dat de aandelenmarkten zich in een “superzeepbel” bevinden. Zoals de bij de meeste zeepbellen zal ook deze volgens Grantham niet goed aflopen.

Grantham merkte op dat Amerikaanse aandelen al twee keer eerder zo’n superzeepbel hebben gekend. De eerste keer was in 1929, die tot de Grote Depressie leidde en opnieuw in 2000 toen de dot-comzeepbel barstte. Hij zei ook dat de Amerikaanse huizenmarkt in 2006 en de Japanse aandelen- en huizenmarkten in 1989 voorbeelden van superzeepbellen zijn.

Grantham heeft in het verleden reeds enkele juiste voorspellingen gedaan. Hij was eveneens bearish op de marktoppen in 2000 en tijdens de financiële crisis van 2008.

Renteverhogingen

Andere beleggingsexperts delen sommige, maar niet alle, bezorgdheden van Grantham. Jordan Kahn, voorzitter en CIO van ACM Funds, verklaarde dat er op dit moment inderdaad een grotere kans is op een verdere daling dan een stijging.

Kahn maakt zich vooral zorgen over wat er met de aandelenmarkten zal gebeuren wanneer de rente effectief stijgt. Bij een rente van 0 is het immers makkelijk om elke waardering te rechtvaardigen. Nu de inflatie stijgt en de rente mogelijk zal worden verhoogd, zetten beleggers steeds meer vraagtekens bij de torenhoge waarderingen.

Toch is Kahn niet zo bearish als Grantham. In plaats van een crash voorziet hij een reeks van wat hij “bubble-ettes” noemt. Dit zijn forse dalingen in de meeste speculatieve hoeken van de markt zoals bijvoorbeeld niet-winstgevende technologieaandelen en crypto.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.