VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 27 januari 2021 - Aandelen

David tegen Goliath op Wall Street

door SVEN VAN GASSE

Op het communicatieplatform van Reddit is er sinds kort een nieuwe populaire groep ontstaan, Wall Street Bets. In deze groep worden aandelen gepromoot door particulieren. De favoriete aandelen van deze groep zijn bedrijven die zwaar geshort worden door hedge funds. De particulieren hopen zo op sterke verliezen voor de Wall Street titanen. Een klassiek voorbeeld van David vs Goliath en ook nu lijkt David aan de winnende hand.

De bekendste aanbeveling van deze groep is GameStop. Op woensdag steeg het aandeel met nog eens meer dan 100% nadat het op dinsdag reeds bijna verdubbelde. Dit jaar noteert GameStop aan een winst van 1 730%.

Het doelwit van vandaag is AMC. Een bioscoopketen die hard getroffen werd door de Covid-19 pandemie. Het bedrijf kondigde een reddingsboei van $1 miljard aan waardoor de problemen tijdelijk opgelost zijn.

Het aandeel van AMC steeg op woensdag met meer dan 200%. Beleggers op Reddit moedigden elkaar aan om te kopen en op Twitter was #SaveAMC trending.

Fundamenten doen er niet toe

GameStop is een detailhandel voor allerlei gaming spullen. Het bedrijf heeft te kampen met dezelfde problemen als andere detailhandelaren. Het had het al moeilijk voor de pandemie doordat videospelletjes meer en meer online gekocht werden. Deze fundamenten zullen in de toekomst niet extreem hard veranderen, waardoor de stijging van 700% op zijn minst merkwaardig is te noemen.

Net als GameStop heeft ook AMC het financieel moeilijk. Hiernaast is het bedrijf zeer geliefd bij shorters. Voor de pandemie was AMC niet bepaald een superpresteerder. De massale daling in het aantal bioscoopbezoeken heeft hier geen goeds aan gedaan.

De reden waarom GameStop en AMC zo hard stijgen heeft echter niets te maken met de fundamentals. Deze aandelen worden massaal geshort door Wall Street titanen. De gewone beleggers bundelen hun krachten om deze instellingen te laten bloeden.

Hoewel de sterke stijgingen veel overeenkomsten hebben met een zeepbel, valt er niet te twisten over het succes van deze beleggers. Shorters haasten zich om hun posities af te dekken of te sluiten. Dit heeft het gevolg dat de aandelen blijven stijgen. Hoelang dit nog zal doorgaan is niet te voorspellen.

Bron: CNN

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.