Nederland - 5 juli 2021 - Aandelen

David Roche: “Chinese technologieaandelen zijn te riskant”

door SVEN VAN GASSE

Volgens marktveteraan David Roche is het op dit moment te riskant om Chinese technologieaandelen te bezitten. Hij noemt hiervoor de aanhoudende strengere regelgeving in China en de geopolitieke rivaliteit tussen Washington en China als belangrijkste redenen.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China waren bij het aantreden van president Joe Biden reeds gespannen. Sommige experten waarschuwen dat de spanningen tussen de twee grootmachten nog hoger kunnen oplopen.

Biden heeft veel beperkingen voor Chinese technologiebedrijven gehandhaafd die zijn voorganger Donald Trump had opgelegd. Deze omvatten onder andere exportcontroles voor verschillende Chinese bedrijven.

Tegelijkertijd hebben Chinese toezichthouders de controle op enkele van de grootste techbedrijven van het land opgevoerd. Volgens Roche zorgt het strenge optreden voor meer onzekerheid en worden deze bedrijven minder winstgevend en minder aantrekkelijk voor investeerders.

Roche stelt:

Er zijn zoveel onzekerheden die voor mij op dit moment een te groot risico vormen.

Investment-case Taiwan

Roche is echter positiever voor Taiwan. Hoewel China zelfvoorzienend wil worden op het gebied van technologie, zal het nog jaren duren voordat het land zijn achterstand op industrieleiders als Taiwan kan inlopen.

Volgens Roche produceert Taiwan 70% van alle chips van hoge kwaliteit ter wereld, terwijl China slechts goed is voor ongeveer 5% van het aandeel. Dit is een belangrijke factor die de investeringsvooruitzichten voor Taiwan op twee tot drie jaar ondersteunen.

Hij waarschuwde echter dat Taiwan geopolitiek zeer kwetsbaar is.

De heersende Chinese Communistische Partij in Peking heeft Taiwan nooit gecontroleerd, maar claimt dat het zelfbesturende democratische eiland op een dag met het vasteland moet worden herenigd. De CCP sluit niet uit dat zij hiervoor geweld zullen gebruiken. Roche benadrukt dat een stap ten aanzien van Taiwan naar verwachting pas zal plaatsvinden in de komende vijf jaar.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.