Nederland - 28 oktober 2020 - VS

David Einhorn: “De bubbel is reeds gebarsten”

door SVEN VAN GASSE

Door de forse stijgingen op de aandelenmarkten in een zeer uitdagende periode, hoorden we meer en meer dat de (Amerikaanse) aandelenmarkten een zeepbel zijn. Volgens multimiljonair en hedge fund manager David Einhorn is deze zeepbel reeds gebarsten.

Einhorn verklaarde in 2016 al dat hij een zeepbel-gevoel kreeg bij de technologiesector. Op dat moment stelde hij dat het hoogtepunt van de tech manie in 1999 en 2000 een “once in a career” ervaring was. Hoewel Einhorn misschien wat te vroeg was met zijn bevindingen, lijkt hij nu wel gelijk te krijgen. Momenteel heerst er een consensus dat de aandelenmarkten in een zeepbel verkeren.

Er zijn volgens Einhorn verschillende “red flags” die kunnen opgemerkt worden. Denk maar aan het sterk toegenomen aantal technologie IPO’s, extreme waarderingen, nieuwe maatstaven om de waarde van bedrijven te bepalen en een grote marktconcentratie van een enkele sector of een paar bedrijven.

De lijst van Einhorn bevat hiernaast ook signalen als een verhoogde deelname van particuliere beleggers die zich richten op “hot stocks”, enorme handelsvolumes in speculatieve instrumenten en een parabolisch stijging van de aandelenmarkten.

David Einhorn stelt:

Marktpsychologie is van belang in een manie. Waarderingen zijn hierbij irrelevant, daarom is het een zeepbel.

From greed to complacency

Einhorn merkte op dat veel analisten de huidige technologiezeepbel vergelijken met deze van in de jaren 2000. Ze vragen zich af of de waarderingen hetzelfde niveau hebben bereikt, of de IPO manie net zo extreem is, … Volgens Einhorn is dit echter niet van belang want twee bubbels zullen immers nooit hetzelfde zijn.

Bubbels hebben de neiging om onder hun eigen gewicht uiteen te spatten. Wanneer de daling begint, zal de psychologie verschuiven van hebzucht naar zelfgenoegzaamheid, gevolgd door bezorgdheid en uiteindelijk paniek.

Einhorn gelooft dat de top op 2 september is bereikt en dat op dit moment de zeepbel is uiteen gespat. Als dit inderdaad het geval is, is de marktpsychologie aan het verschuiven van hebzucht naar zelfgenoegzaamheid.

Het hedge fund van Einhorn, Greenlight Capital, heeft dan ook nieuwe bedrijven toegevoegd aan haar “bubble basket”. In dit mandje van aandelen zitten bedrijven waarin Greenlight Capital een shortpositie aan het overwegen is.

Bron: Forbes

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.