Nederland - 4 juli 2019 - Aandelen

Damrak last adempauze in na neerzetten jaarrecord

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street scherpte woensdagavond nog recordniveaus aan en houdt vandaag de deuren gesloten, vanwege de viering van Independence Day.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De index zette woensdag nog de hoogste slotstand van 2019 neer, na een stijging van een half procent naar 572,93 punten. Ook de Duitse, Franse en Britse beurzen sloten op jaarrecords.

“Het optimisme in Europa houdt aan en het [politieke] plaatje wordt ook duidelijker. IMF-chef Christine Lagarde is genomineerd als voorzitter van de Europese Centrale Bank en beleggers reageerden daar positief op, want Lagarde wordt gezien als duif”, merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.

Europa zat met zijn koersverloop in de slipstream van Wall Street, waar de drie hoofdindices woensdag tijdens een verkorte handelssessie zelfs sloten op het hoogste niveau ooit.

Beleggers wereldwijd lijken te anticiperen op een langdurig laag rentebeleid van centrale banken, hetgeen historisch goed uitpakt voor aandelen, waarbij negatief nieuws vaak positief wordt geïnterpreteerd.

Analist Madden wees in dit verband op de relatief zwakke macro-economische data die de afgelopen tijd zijn vrijgegeven. “Dat wordt gezien als bewijs dat de Federal Reserve later dit jaar de rente moet verlagen”, aldus de analist.

Een tegenvallend banenrapport woensdag van loonstrookjesverwerker ADP, dat als voorbode wordt beschouwd van het officiële banenrapport van vrijdag, kon beleggers dan ook niet van de wijs brengen.

Het aantal nieuwe banen in de niet-agrarische sector kwam in juni uit op 102.000 volgens ADP. De markt rekende op een groei van 135.000 banen. Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank lijken Amerikaanse bedrijven vooral conservatiever geworden met het aannemen van werknemers.

Koopman keek ook alvast vooruit naar het officiële banenrapport van vrijdagmiddag. “Voor aanstaande vrijdag ligt de taxatie op 165.000. Als dat er bijvoorbeeld 100.000 zouden worden, dan lijkt dat genoeg voor de Federal Reserve om de rente bij de volgende beleidsvergadering met 25 basispunten te verlagen.”

Het enthousiasme op de westerse beurzen sloeg vanochtend niet over naar Azië, waar de hoofdindices dicht bij huis bleven.

In de nasleep van de G20-top lijkt er ondertussen een adempauze te zijn ingelast tussen Amerika en China. Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, meldde woensdag te verwachten dat de handelsbesprekingen wel weer snel zullen worden opgestart. Ondertussen zuchten ondernemers en consumenten nog altijd onder wederzijds ingevoerde importheffingen.

De olieprijs herstelde woensdag deels van de forse dip een dag eerder. Een vat West Texas Intermediate steeg tot 57,34 dollar, en werd zo 1,09 dollar, of 1,9 procent meer waard dan dinsdag. Toen werd olie nog bijna vijf procent goedkoper, na het besluit van OPEC+ om de gemaakte productie-afspraken te verlengen tot eind maart 2020. Tot die tijd zullen dus 1,2 miljoen vaten per dag minder worden opgepompt.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1284. Daarmee reageert het muntpaar niet op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, die China en Europa woensdag beschuldigde van een “valuta manipulatiespel”.

Vanwege onder meer de viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag is de macro-economische agenda vandaag karig gevuld. Beleggers kijken nog wel naar de detailhandelsverkopen in mei in de eurozone.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlands inflatie snel oploopt. De inflatie kwam afgelopen maand uit op 2,7 procent op jaarbasis. In mei was dit nog 2,4 procent. Onder meer voeding had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen, nadat een BTW-verhoging werd doorgevoerd. In juni waren de voedingsprijzen 4,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de grootste stijging op jaarbasis in meer dan 10 jaar tijd.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco-Westfield rondde de verkoop van wolkenkrabber Tour Majunga in het zakendistrict La Défense in Parijs af. De verkoop van het kantorenpand, met een oppervlak van 67.000 vierkante meter, levert 850 miljoen euro op, zo werd in april al bekend.

Osram, sectorgenoot van Signify, bevestigde dat het een overnamebod heeft ontvangen van 35,00 euro per aandeel van private equity firma’s Bain en Carlyle. “De daarvoor verantwoordelijke bestuursorganen zullen het bod beoordelen en spoedig een besluit nemen”, aldus Osram.

NSI zal 40 miljoen euro ophalen met de uitgifte van een obligatie met een looptijd van 12 jaar aan Athene Asset Management, onderdeel van Apollo Global Management. De obligaties zullen een vaste coupon hebben van 1,70 procent.

WDP is door Barry Callebaut geselecteerd om een nieuw distributiecentrum in Lokeren te realiseren. Met deze operatie is een investering van circa 100 miljoen euro gemoeid, zo voorziet WDP.

ForFarmers wil de voerproductie in Crewe verplaatsen naar andere locaties van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk. De voorgestelde plannen leiden tot het ontslag van ongeveer 23 mensen.

Arcadis gaat in samenwerking met Sweco en Royal HaskoningDHV de politie de komende jaren helpen met technische adviezen bij hun huisvestingsopgave. Het gaat om een raamcontract van vier jaar voor elk bedrijf met de mogelijke verlenging voor nog eens vier jaar met een jaarlijks volume van ongeveer 4,8 miljoen euro.

Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor TomTom van Kopen naar Houden met een onveranderd koersdoel van 10,25 euro. Met een slotkoers op woensdag van 10,12 euro is het koersdoel vrijwel bereikt. Dat betekent dat er amper meer opwaarts potentieel is, aldus Kepler.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdag 0,8 procent tot 2.995,82 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 26.966,00 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent in de plus op 8.170,23 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.