(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 534,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,8 procent.
Het handelsconflict en de aanhoudende zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei bleven donderdag op de beurzen drukken.
China zei donderdag tegenmaatregelen te overwegen in antwoord op de hogere Amerikaanse importheffingen op Chinese producten.
Wereldwijd stonden de aandelenmarkten woensdag onder druk, nadat de Amerikaanse tienjarige rente onder de tweejarige rente zakte. Zo’n omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen als een signaal gezien dat er een recessie op komst is. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente uitkwam.
“Ondanks de forse daling van gisteren is de AEX-index nog niet verder technisch verzwakt”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker LYNX. “De AEX-index is wederom de steun aan het testen. De Amsterdamse beurs heeft steun rond 534 punten en beweegt nu al bijna twee handelsweken in een smalle bandbreedte. Bij een doorbraak onder de steun gaat het luik verder open. Een doorbraak van de weerstand rond 549 punten is nodig om een groter herstel mogelijk te maken”, voegde hij daaraan toe.
Trump haalde woensdag opnieuw uit naar de Federal Reserve omdat de Amerikaanse centrale bank de rente niet agressiever verlaagt. Trump schreef op Twitter dat niet de patstelling met China, maar de Fed de schuld is van de recente tekenen van zwakte. “We winnen enorm, tegen China….Ons probleem ligt bij de Fed”, twitterde hij, eraan toevoegend dat Fed-voorzitter Jerome Powell “geen idee heeft”.
Uit Europa kwamen vandaag alleen de Britse detailhandelsverkopen over juli naar buiten, die
onverwacht bleken te zijn opgelopen. In juli stegen de verkopen met 0,2 procent op maandbasis, terwijl er vooral juist was gerekend op een daling met 0,1 procent.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de arbeidskosten en productiviteit in Amerika in het tweede kwartaal zijn gestegen. De wekelijkse steunaanvragen stegen ook, met 9.000 tot 220.000 aanvragen. De detailhandelsverkopen stegen in juli harder dan verwacht.
Tevens werd bekend dat de bedrijvigheid in de regio Phildadelphia in augustus is gedaald, terwijl de Empire State index van 4,3 in juli naar 4,8 deze maand steeg. De industriële productie in de Verenigde Staten daalde in juli onverwacht, terwijl de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in juni gelijk bleven en het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in augustus licht steeg.
De euro/dollar noteerde op 1,1101. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1144 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1138 op de borden.
De olieprijs noteerde donderdag 1,5 procent lager op 53,87 dollar per vat.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 1,1 procent, gevolgd door ASR Nederland met een winst van 1,0 procent.
Aegon daalde 7,7 procent, De verzekeraar boekte in het eerste halfjaar meer winst dan een jaar eerder, maar zag het onderliggende resultaat dalen. Toch kwam het onderliggend resultaat boven de verwachting van ING uit. De analist wees wel op de lage solvabiliteitsratio. Deze wordt veroorzaakt door grote bewegingen in de hypotheekspreads.
NN Group boekte onverwacht meer nettowinst. Volgens UBS was er vooral sprake van een sterke solvabiliteit. “Een sterk kwartaal”, oordeelde ook KBC Securities. Wel bleef de bijdrage van het recent overgenomen Delta Lloyd wat achter ten opzichte van de verwachtingen, aldus KBC. De analisten blijven menen dat de overname van Delta Lloyd de vrije kasstroom “significant” zal laten toenemen. Het aandeel steeg 0,5 procent.
Royal Dutch Shell verloor 2,2 procent vanwege een ex-dividend notering. Takeaway.com verloor 5,4 procent en Aalberts daalde 2,7 procent.
In de AMX bleven uitschieters achterwege. Flow Traders steeg 1,2 procent, PostNL steeg 1,1 procent en WDP noteerde 0,9 procent hoger. SBM Offshore was met een verlies van 3,5 procent de sterkste daler. Fugro verloor 2,0 procent.
Onder de kleinere aandelen verloor ForFarmers 12,9 procent na teleurstellende cijfers. Het onderliggende operationele resultaat (EBITDA) van ForFarmers daalde in de eerste helft van 2019 op jaarbasis met 31,5 procent tot 35,8 miljoen euro, bij een onderliggende winst die met 61,5 procent omlaag kwam en stokte op 11,9 miljoen euro. IEX sprak van een “laffe outlook”.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.846,33 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.