Nederland - 17 januari 2022 - China

“Chinese zero-Covid strategie kan supply chain een nieuwe klap toedienen”

door SVEN VAN GASSE

De problemen in de supply chain slepen reeds enkele maanden aan. Volgens Katrina Ell, econoom bij Moody’s Analytics, kunnen deze problemen door het zero-Covid beleid van China nog even aanhouden of mogelijk nog verergeren.

Peking heeft sinds het begin van de pandemie een streng zero-Covid beleid opgelegd. Het land handhaaft een zeer streng beleid, met volledige lockdowns, bij een enkele Covid-besmettingen om de uitbraken onder controle te houden.

Deze beperkingen hebben wereldwijd gevolgen gehad voor de productie en de scheepvaart. Hierdoor werd de crisis in de supply chain nog verergerd. Nu ontstaat er opnieuw bezorgdheid dat de zeer besmettelijke omikron-variant de scheepvaartsector een nieuwe klap zou kunnen toedienen, wanneer China een grote haven in lockdown plaatst.

China sloot vorig jaar een belangrijke terminal in de haven van Ningbo-Zhoushan, de op twee na drukste haven ter wereld, nadat 1 medewerker besmet leek. Het was de tweede keer dat het land de werkzaamheden in één van zijn belangrijkste haven opschortte.

Groeiverlaging

Het Chinese zero-Covid beleid verhoogt volgens Ell de neerwaartse risico’s van de supply chain. Ell merkte op dat er belangrijke vertakkingen zullen zijn voor de inflatie en ook voor de beleidsvorming van de centrale banken in de komende maanden. Dit geldt vooral gezien het economische gewicht en het belang van Peking op het wereldtoneel.

Goldman Sachs verlaagde op dinsdag zijn prognose voor de economische groei van China in 2022 van 4,3% naar 4,8% eerder. De analyse van de investeringsbank was gebaseerd op de verwachtingen dat China de beperkingen op de bedrijfsactiviteiten kan opvoeren om de omikron-variant in te dammen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.