Nederland - 15 december 2021 - China

Chinese economie komt verder onder druk te staan

door SVEN VAN GASSE

De Chinese economie heeft nog steeds te kampen met vastgoedproblemen en de gevolgen van sporadische lockdowns door de zero-Covid aanpak van het land. Gooi de wereldwijde verspreiding van de omicron-variant in de mix en de economie kan volgend jaar een sterke vertragingen tegemoet gaan.

Uit overheidsgegevens die woensdag zijn vrijgegeven, blijkt dat de op één na grootste economie van de wereld in november in de problemen is gekomen. De huizenprijzen daalden voor de derde maand op rij, een teken dat de aanhoudende vastgoedcrisis zich blijft verdiepen.

Ook de detailhandelsverkopen hadden het moeilijk. Dit wijst erop dat de Chinese zero-Covid aanpak misschien meer kwaad dan goed doet. Analisten wijzen erop dat deze problemen niet zullen verdwijnen aangezien nieuwe uitbraken bedrijven dwingen fabrieken te sluiten in belangrijke productiegebieden.

De bekendmaking van de gegevens viel samen met verontrustend nieuws uit de provincie Zhejiang, één van de grootste productie- en exportcentra van het land. Veel fabrieken in de provincie hebben hun werkzaamheden moeten opschorten. De plaatselijke autoriteiten hebben de beperkingsmaatregelen opnieuw verscherpt om te voorkomen dat een Covid-uitbraak van 200 gevallen verergert.

Zorgen over groei

De gegevens die woensdag werden vrijgegeven boden weinig soelaas. De Chinese economie stond reeds onder druk maar door de aanhoudende problemen zou de economie hard geraakt kunnen worden.

Samen met de dalende cijfers voor vastgoed en detailhandel, verloren ook de investeringen in vaste activa zoals installaties en apparatuur aan kracht. In de eerste 11 maanden van het jaar stegen de investeringen met 5,2%, tegen 6,1% in de eerste 10 maanden. De terugval was vooral te wijten aan de tragere uitgaven in de vastgoedsector en de infrastructuur.

Er was slechts 1 lichtpuntje. De industriële productie steeg in november met 3,8% ten opzichte van een jaar geleden. Dit was een lichte stijging ten opzichte van oktober.

Analisten van Capital Economics besluiten:

Een nieuwe Covid-uitbraak in Zhejiang leidt tot nieuwe plaatselijke beperkingen, terwijl problemen in de vastgoedsector de bouw van gebouwen enige tijd zullen afremmen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.