Nederland - 15 september 2020 - China

Chinese economie herstelt verder

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 pandemie heft economieën over de hele wereld in een historische crisis geduwd. China lijkt echter deze trend te doorbreken.

De op één na grootste economie bevindt zich al maanden in de herstelfase. Consumenten beginnen ook weer meer uit te geven waardoor de particuliere uitgaven in augustus 05% hoger lag dan in het voorgaande jaar. Hoewel de winst klein is dit wel een heel hoopvol teken.

De Chinese autoriteiten hebben de opleving tijdens een maandelijkse persconferentie op dinsdag geprezen. Ze wijzen ook op het feit dat het land ook elders economische verbeteringen ziet.

Fu Linghui, woordvoerder van het Nationaal Bureau voor Statistiek, stelt:

De arbeidsmarkt is gestabiliseerd en de reisbeperkingen zijn minder streng geworden. Hiernaast zijn mensen weer bereid om meer uit te geven.

Het herstel van China is echter wel een uitschieter. De pandemie weegt nog steeds enorm op de rest van de wereld.

Voorzichtig herstel

De Chinese economie krabbelt terug recht nadat de economie in het eerste kwartaal van 2020 met 6,8% is gekrompen. Dit was de ergste krimp sinds 1992, toen China begon met het publiceren van kwartaalcijfers.

Het land slaagde erin om een recessie af te wenden en groeide in het tweede kwartaal met 3,2% terwijl andere economieën een enorme krimp lieten optekenen. De gegevens toonden in de detailhandel wel tekenen van zwakte. Dit suggereerde dat Peking het nog steeds moeilijk had om mensen te motiveren om hun huizen te verlaten.

Deze trend lijkt nu echter om te slaan. De cijfers van bioscopen, autoverkoop en de verkoop van huizen toonden allemaal tekenen van herstel.

China heeft de pandemie nog zeker niet helemaal overwonnen. De tekenen lijken er wel op te wijzen dat de economie van het land de goede weg op aan het gaan is.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.