Nederland - 19 oktober 2020 - China

Chinese economie groeide met 4,9% in derde kwartaal

door SVEN VAN GASSE

Het herstel van de Chinese economie lijkt aan momentum te winnen. De tweede grootste economie van de wereld groeide met 4,9% in de periode van juli tot september in vergelijking met een jaar geleden.

Het tempo van de groei was sneller dan de stijging van 3,2% die het land in het tweede kwartaal boekte. China slaagde er toen in om een pandemische recessie te vermijden.

De groei was echter iets zwakker dan analisten en economen hadden verwacht. Analisten die door Refinitiv werden bevraagd, voorspelden dat de Chinese economie met 5,2% zou groeien.

Ondanks de lager dan verwachte groei is het aanhoudende herstel van de economie een zeer hoopgevend signaal. Aangezien een groot deel van de wereld blijft worstelen met het Covid-19 virus, is het herstel in China relatief snel verlopen.

Een combinatie van strenge lockdowns, een goed opsporingsbeleid en honderden miljarden dollars voor grote infrastructuurprojecten om de economische groei aan te zwengelen zijn hiervan de oorzaak. Er wordt verwacht dat de groei zal blijven doorzetten.

Yi Gang, gouverneur van de Chinese centrale bank, stelt:

De Chinese economie blijft veerkrachtig met een groot potentieel. Een voortdurend herstel, dat het wereldwijde herstel zal ten goede komen, wordt verwacht.

Uitgebreid herstel

Volgens analisten is één van de meest bemoedigende zaken van het Chinese herstel de recente opleving van de consumentenbestedingen. De verkopen in de detailhandel stegen met 0,9% in het derde kwartaal, met alleen al in september een stijging van 3,3%

Meer mensen lijken weer bereid om hun huis uit te komen en hun geld te spenderen in fysieke winkels aangezien de pandemie onder controle is.

Andere sectoren zoals de industriële productie herstelden zich nog sneller dan eerder dit jaar.

De industriële productie groeide in het derde kwartaal met 5,8%. Dit is sneller dan de stijging van 4,4% in het tweede kwartaal van dit jaar. In september alleen steeg deze met 6,9%, wat de hoogste groei was in één maand dit jaar.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.