Nederland - 16 juli 2020 - Economie

Chinese economie groeide met 3,2% in het tweede kwartaal

door SVEN VAN GASSE

China meldde dat het bruto binnenlands product (BBP) van het land in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,2% groeide, in vergelijking met vorig jaar. Hiermee overtreft China de verwachtingen van analisten die gerekend hadden op een bescheiden groei van 2,5%. Het land is er zo ook in geslaagd om de krimp van het eerste kwartaal op te vangen.

Het BBP van China is in het eerste kwartaal van 2020 met 6,8% gekrompen ten opzichte van een jaar geleden. De op één na grootste economie kreeg een enorme klap door de uitbraak van het Covid-19 virus. Dit was de eerste daling van het BBP van China sinds ten minsten 1992.

De officiële BBP-cijfers van China worden gebruikt als indicator voor de economische groei van het land. Externe deskundigen zijn echter al lang sceptisch over de waarheidsgetrouwheid van de Chinese rapporten.

Het Nationale Bureau voor Statistiek van China stelt:

De nationale economie heeft de negatieve gevolgen van de epidemie in de eerste helft van het jaar geleidelijk aan overwonnen.

Tekenen van herstel

Recente gegevens uit China laten tekenen van een herstel zien. De handelscijfers in juni toonden aan dat de export en import steeg. Volgens verschillende enquêtes is de productieactiviteit in juni ook toegenomen.

China is eerder begonnen met het versoepelen van lockdownmaatregelen dan andere landen. Hierdoor heeft de Chinese uitvoer een massaal marktaandeel verkregen terwijl de rest van de wereld werd opgesloten.

Volgens Bo Zuang, econoom bij TS Lombard, is een herstel van ongeveer 5% in de komende twee kwartalen zeker te verwachten.

Uitdagingen blijven

Hoewel de cijfers zeker bemoedigend zijn, zijn alle problemen nog niet van de baan. Gegevens van het Nationale Bureau voor Statistiek toonden een zwakke consumptie in China aan. De detailhandelsverkopen daalden met 1,8% terwijl economen echter een opleving van 0,3% hadden verwacht.

Hiernaast blijft de bezorgdheid over de arbeidsmarkt en het effect van onvermijdelijke faillissementen de economie bezighouden.

De wereldwijde economie zal dit jaar naar verwachting in een recessie terechtkomen. De vertraging van de groei van de wereldwijde vraag zal naar alle waarschijnlijkheid de Chinese export schaden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments