Nederland - 16 maart 2022 - Aandelen

Chinese aandelen beleven beste dag in jaren

door SVEN VAN GASSE

Peking kondigde op woensdag maatregelen aan om de economie aanzienlijk te stimuleren en de financiële markten stabiel te houden. Hierdoor beleefden de Chinese aandelen hun beste dag in jaren.  De Hang Seng Index, de benchmark van Hongkong, eindigde meer dan 9% hoger. Dit is de hoogste winst op 1 dag sinds oktober 2008.

De Chinese aandelen zijn de voorbije dagen sterk gedaald. Beleggers maakten zich zorgen over de nieuwe Covid-lockdowns, regelgevende acties tegen Chinese bedrijven en de mogelijkheid van een reactie van Washington over de nauwe banden van Peking met de Russische president Vladimir Poetin.

De Nasdaq Golden China Dragon Index, een populaire index die Chinese aandelen in de Verenigde Staten volgt, kelderde op maandag met 12%. In de afgelopen 4 handelssessie is de index met 25% gedaald. Amerikaanse regelgevers benoemden 5 Chinese bedrijven die van Wall Street zouden kunnen worden verwijderd omdat ze niet aan de controle-eisen voldoen.

Maatregelen

Na deze afstraffing heeft Peking woensdag gezworen de financiële stabiliteit te handhaven en de economische groei te stimuleren. In een verklaring stelde het land dat regeringsdepartementen een actief beleid moeten uitrollen dat de markten ten goede komt.

In de verklaring werd ook gezegd dat de Chinese en Amerikaanse regelgevers positieve vooruitgang hebben geboekt met betrekking tot de kwestie van in de Verenigde Staten genoteerde Chinese aandelen. Ook zal Peking beursintroducties in het buitenland blijven steunen.

Tot slot moet het strenge optreden van toezichthouders tegen grote Chinese technologiebedrijven zo snel mogelijk afgerond worden. Dit kan een aanwijzing zijn dat het ergste op het gebied van regelgeving achter de rug zou kunnen zijn.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.