Nederland - 26 december 2020 - Azië

“China wordt in 2028 de grootste economie ter wereld”

door SVEN VAN GASSE

Op dit moment zijn de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld. Volgens het Centre for Economics and Business Research (CEBR) zal dit binnenkort echter veranderen. De denktank verwacht dat in 2028 China de grootste economie ter wereld zal hebben.

In eerdere voorspellingen had de denktank verwacht dat het 5 jaar langer zou duren voordat China de status van grootste economie zou bereiken. Als gevolg van de verschillende aanpak van de Covid-19 crisis van beide landen, denkt CEBR dat de economie van China beter zal presteren.

CEBR verklaarde dat de vakkundige aanpak van de pandemie door China, met zijn strikte en efficiënte lockdowns, ervoor zal zorgen dat de economische prestaties van het land beter zullen zijn dan deze in het westen.

In de periode van 2021-2025 zal China een jaarlijkse groei van ongeveer 5,7% per jaar hebben. Hierna zal de groei vertragen tot 4,5% per jaar. De Verenigde Staten zullen in 2021 nog een sterke post-pandemische opleving kennen. Tussen 2022 en 2024 zou de groei echter vertragen tot 1,9% per jaar.

CEBR stelt:

Door de aanpak van de Covid-19 pandemie is de positie van China verbeterd.

Azië wordt belangrijker, Europa verzwakt

Japan zou de op twee na grootste economie ter wereld blijven, in dollars uitgedrukt, tot het begin van de jaren 2030. Hierna zou India de plaats van Japan innemen en zal Duitsland van de vierde naar de vijfde plaats gaan.

Het Verenigd Koninkrijk, momenteel de vijfde grootste economie ter wereld, zou vanaf 2024 zakken naar de zesde plaats.

Ondanks de Brexit zal het Britse bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk in 2035 zo’n 23% hoger zijn dan dat van Frankrijk. Dit komt door de leidende positie van het Verenigd Koninkrijk in de steeds belangrijker wordende digitale economie.

Europa was in 2020 goed voor 19% van de productie in de top 10 wereldeconomieën. In 2035 zou hun aandeel echter dalen tot 12% of lager, als er een strenge scheiding is tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.