Nederland - 4 april 2019 - Aandelen
door MARNIX VRIEZE

China bouwt subsidies voor elektrische voertuigen drastisch af

De Chinese overheid heeft details bekendgemaakt over het eerder aangekondigde terugschroeven van haar subsidies voor elektrische voertuigen (EV’s). Voor de belangrijkste groep, deze met een rijbereik van meer dan 400 km, zal de federale subsidie gehalveerd worden tot omgerekend 3.700 dollar.

De minimumgrens om van enige subsidie te kunnen genieten wordt verhoogd tot een rijbereik van 250 km tegenover 150 km in de vorige reglementering.

De daling van de subsidies zat er aan te komen maar de reductie is groter dan verwacht. De scenario’s liepen uiteen van 20% tot ruim één derde maar dat wordt nu de helft.

Tel daarbij ook een afbouw van locale tegemoetkomingen waar de centrale overheid op aanstuurt en de totale impact kan oplopen tot 67%.

Dit is slechts een volgende stap in het drastisch afbouwen van een subsidiëring die na 2020 helemaal zal uitdoven.

Tegen die tijd zal China meer dan 60 miljard dollar aan de sector uitbetaald hebben. Met ruim 1 miljoen EV’s die vorig jaar in China verkocht werden is de Chinese overheid van oordeel dat deze sector stilaan op eigen benen kan staan.

Chinees beleid kiest voor waterstof

Dit betekent echter niet dat de Chinese overheid haar inspanningen voor een groenere mobiliteit wil terugschroeven. Ze kiest in haar subsidiëringsbeleid nu voluit voor fuel cell elektrische voertuigen (FCEV’s) om de luchtvervuiling in te dijken.

Wan GanWang Gang is de grote man achter deze beweging. En dat is in China absoluut de godfather van elektrisch rijden.

Het is namelijk dezelfde architect die van China de grootste producent van elektrische voertuigen maakte en fungeert als de drijvende kracht achter de Chinese plannen om tegen 2030 minstens 1 miljoen FCEV’s op te weg te hebben.

Vanuit het FCEV toepassingsgebied maar ook via industriële toepssingen wil China dé waterstofeconomie van de wereld worden en het is bereid om daar financieel zwaar op in te zetten.

Naast rechtstreekse subsidies aan producenten van FCEV’s zal ze ook voor de nodige (laad)infrastructuur, aanmaak en opslag van waterstof zorgen. Dit worden enorme investeringen in deze nog maar pas ontluikende sector.

Hoewel het Hydrogen Rapport rekening houdt met de Chinese investeringen in de waterstofsector als algemene factor, worden de mogelijke Chinese omzetbijdrage voor de in het Rapport besproken bedrijven als gering ingeschat. Als China zijn plannen waarmaakt kan dit voor een aantal van de spelers uit de favorietenlijst een enorme upside betekenen.

Bron: Bloomberg

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.