Centrale banken tonen nog steeds grote belangstelling om hun goudreserves te vergroten. Uit een recente enquête van de World Gold Council blijkt dat maar liefst 24% van de centrale banken van plan is om in het komende jaar meer goud aan te kopen. Deze trend wordt gedreven door zorgen in de financiële markt, geplande aankopen van binnenlands geproduceerd goud en het herverdelen van hun portefeuilles.
Centrale banken blijven goud zien als een gunstige activa voor hun reserves, vooral vanwege de historische waarde, prestaties tijdens crisistijden en het vermogen om waarde te behouden en inflatie tegen te gaan. De koers van goud steeg in 2023 en kende in de laatste weken een kleine terugval:
— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —
Er zijn een aantal belangrijke factoren die bijdragen aan de interesse van centrale banken in goud. Een voortdurende geopolitieke spanningen, de oorlog in Oekraïne, de toenemende economische gevolgen van inflatie en een strakker monetair beleid.
— Lees ook: Winstgevende mijnbouwaandelen hier —
De World Gold Council geeft aan:
“Met andere landen die steeds belangrijker worden op het wereldtoneel, zullen investeringen in de Verenigde Staten iets afnemen. Veel centrale banken zijn actief bezig met het diversifiëren van hun reserves door hun bezittingen in andere valuta’s, zoals de euro, yen, Chinese yuan en natuurlijk goud, te vergroten”,
Opvallend is dat er een groeiende kloof is tussen de opkomende markten en de ontwikkelde economieën.
Opkomende markten tonen meer optimisme over het toekomstige belang van goud in de wereldwijde reserves en zijn ook sceptischer over de toekomst van de Amerikaanse dollar. Deze markten zien goud als een strategische troef te midden van geopolitieke onzekerheid.
— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen —
Bron: Kitco
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.