Nederland - 24 januari 2022 - Centrale banken

“Centrale banken liggen te slapen”

door SVEN VAN GASSE

De inflatie blijft hoger oplopen maar tot nu toe reageren centrale banken nog niet agressief. De Braziliaanse minister van Economische Zaken, Paulo Guedes, waarschuwt echter dat de centrale banken liggen te slapen nu de economieën dieper wegglijden in een klimaat van hoge inflatie.

Volgens Guedes is de inflatie op dit moment al op hol geslagen. Hij verklaarde op The Davos Agenda dat het volgens hem dan ook maar een kwestie van tijd is voordat de inflatie een echt probleem zal worden.

Brazilië heeft van zijn kant vroeg ingegrepen om de ergste inflatiedruk tegen te gaan door zijn Covid-stimuleringsmaatregelen vorig jaar reeds af te bouwen. De Braziliaanse economie keerde in 2021 even terug naar het niveau van voor de pandemie, maar zakte daarna weer weg.

Guedes stelt:

De inflatie zal vroeg of laat een groot probleem vormen.

Andere centrale banken

De opmerkingen van Guedes staan in contrast met die van centrale bankiers. Volgens Guedes is de inflatie geen voorbijgaande verschijnsel maar een langetermijnprobleem voor de westerse regeringen. Centrale bankiers beweren echter dat het huidige inflatieniveau van voorbijgaande aard en beheersbaar is.

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, verklaarde op The Davos Agenda dat het onwaarschijnlijk is dat de inflatie in de eurozone nog veel hoger zal oplopen. De recente stijging is volgens Lagarde te wijten aan factoren op korte termijn zoals knelpunten in de supply chain en de energieprijzen.

Ondertussen wordt algemeen verwacht dat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens de volgende vergadering van de centrale bank de rente zal verhogen om de stijgende inflatie een halt toe te roepen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.