De deadline om een nieuwe handelsovereenkomst te bereiken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie komt steeds dichterbij. Wanneer dit niet lukt zal de handel tussen de regio’s onderhevig zijn aan extra taksen en quota’s. Volgens CNN kan ook de Britse pond een stevige klap krijgen wanneer er geen nieuwe overeenkomst gesloten wordt.
De absolute deadline voor de onderhandelaars is vastgesteld op zondag. Als er tegen dan geen akkoord gevonden is, is de kans groot dat er helemaal geen nieuwe deal gesloten zal worden. Volgens een artikel van CNN zou de Britse pond hierdoor met 10% of meer kunnen crashen.
Valutahandelaars die er lange tijd van uitgingen dat er uiteindelijk wel een deal zou gesloten worden, zullen de komende 72 uur zenuwachtig moeten afwachten. Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, benadrukte onlangs nog dat de deal die nu op tafel ligt geen goede zaak is voor het Verenigd Koninkrijk.
Johnson reisde op woensdag naar Brussel voor een diner met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Deze inspanning heeft echter niet geleid tot een doorbraak op het gebied van netelige kwesties als visserijrechten en de wijze waarop toekomstige geschillen moeten worden behandeld.
De Britse pond werd eerder deze maand verhandeld aan $1,35 toen een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een kwestie van tijd leek. Analisten waarschuwen dat de valuta onder de $1,20 zou kunnen duiken wanneer duidelijk wordt dat een deal niet meer mogelijk is.
Jordan Rochester – een strateeg bij Nomura – verklaart dat de munt, na een eerste duik tot $1,20, verder zou kunnen verzwakken naarmate de Britse handel zich aanpast aan het leven buiten de enorme EU-markt van 450 miljoen mensen.
Een daling onder de $1,20 zou de pond naar zijn laagste niveau duwen sinds de flashcrash in het najaar van 2016. Het zou een ook dramatische daling voltooien voor een valuta die in de maanden voor het Brexit referendum van juni 2016 boven de $1,45 handelde.
Een zwakkere pond zou de Britse exporteurs kunnen helpen het hoofd te bieden aan de Brexit-schok. Hiertegenover staat wel dat de Britse consumenten een hogere prijs zullen moeten betalen voor voedsel en andere producten die ingevoerd worden.
Het verlaten dan de Europese Unie betekent in ieder geval hogere kosten voor Britse bedrijven. Wanneer het land de EU echter zonder een akkoord verlaat, zou dit rampzalig kunnen zijn voor de handel. Het Verenigd Koninkrijk zou hierdoor handel moeten drijven met de EU, zijn grootste exportmarkt, volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Hierbij is het verkeer van goederen en diensten onderworpen aan tarieven en andere belemmeringen.
Het Britse Office for Budget Responsibility, dat de economische prognoses voor de regering opstelt, zei in november dat zelfs als Londen en Brussel tot een akkoord komen hun nieuwe handelsrelatie zal leiden tot een productieverlies van ongeveer 4%.
Een no-deal zou de productie met nog eens 2% extra doen dalen in 2021 of zo’n $53 miljard en meer dan 300 000 mensen de werkloosheid insturen tegen de tweede helft van volgend jaar.
Bron: CNN
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.