Nederland - 12 februari 2021 - Economie

Britse economie kende slechtste jaar in drie eeuwen

door SVEN VAN GASSE

Het Verenigd Koninkrijk werd enorm hard geraakt door de Covid-19 pandemie. Het land was één van de hardst getroffenen ter wereld. De economie van het Verenigd Koninkrijk kende de grootste krimp in meer dan drie eeuwen.

De daling van het Britse bruto binnenlands product met 9,9% was minder erg dan verwacht, maar overtrof toch nog de krimp met 9,7% van tijdens de Grote Depressie in 1921. Dit betekent dat de Covid-191 pandemie alle groei van de afgelopen 7 jaar in het Verenigd Koninkrijk heeft weggevaagd. De economie is bijna even groot als in 2013.

Volgens gegevens van de Bank of England was de krimp in 2020 de grootste jaarlijkse daling sinds 1709. In deze periode veroorzaakte de strengste winter van Europa in 500 jaar op grote schaal dood en verderf.

In de laatste maanden van 2020 waren er enige tekenen van verbetering te zien. Volgens het Office for National Statistics zou het BBP in het vierde kwartaal met 1% zijn gestegen, na de recordgroei in het derde kwartaal. Er waren echter grote schommelingen tussen oktober en december in de productie, die grotendeels samenhingen met de beperkingen die waren opgelegd om het Covid-19 virus in te dammen.

2021 begint niet goed

De nieuwe nationale lockdowns in het Verenigd Koninkrijk, die op 5 januari is opgelegd, zal de economie naar verwachting hard treffen in het eerste kwartaal van 2021. Hierdoor zal de terugkeer naar groei in het laatste kwartaal van 2020 waarschijnlijk ongedaan worden gemaakt.

De verstoring van de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van het aflopen van de transitieperiode op 31 december, weegt ook op de activiteit.

Britse exporteurs hebben moeite om hun producten in Europa te krijgen door vertragingen aan de grens en problemen in de nieuwe douanesystemen. Zelfs wanneer deze kinderziektes zijn opgelost, zullen de nieuwe handelsregelingen naar verwachting extra kosten met zich meebrengen voor Britse bedrijven.

Sam Miley, econoom bij Centre for Economics and Business Research, stelt:

Het lijkt erop dat een dubbele dip recessie eerder is uitgesteld in plaats van volledig afgewend.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.