Nederland - 9 oktober 2020 - UK

Britse economie groeit minder dan verwacht

door SVEN VAN GASSE

De Britse economie groeide in augustus met 2,1% op maandbasis. Het herstel van het land wordt vertraagd door een nieuwe opstoot van het aantal Covid-19 besmettingen.

De geschatte groei van het bruto binnenlands product (BBP) in augustus was lager dan verwacht. Economen die door Reuters bevraagd werden, hadden een maandelijkse groei van 4,6% voorspeld.

De nieuwe data van het Bureau voor de Nationale Statistiek tonen aan dat het BBP in augustus nog steeds 9,2% lager ligt dan in februari, voordat de gevolgen van de pandemie zich ten volle deden voelen.

Heropening van de economie in de afgelopen maanden heeft de weg vrijgemaakt voor een herstel in vele sectoren. Dit herstel lijkt echter in het gedrang te komen door een nieuwe opstoot van Covid-19 besmettingen in de afgelopen weken.

Een lange, zware winter

Recente onderzoeken wijzen op een vertraging van het herstel in september. De mogelijkheid op verdere en strengere beperkingsmaatregelen wordt ook steeds groter. Hierdoor groeit de twijfel over de vraag of het herstel kan worden doorgezet in het laatste kwartaal van het jaar.

Volgens Dean Turner, econoom bij UBS, zal het vertraagde herstel de Bank of England waarschijnlijk aanmoedigen om haar aankoop programma voor obligaties te verhogen tijdens de bijeenkomst in november.

Sinds het begin van de pandemie heeft de centrale bank haar belangrijkste rentetarief verlaagd van 0,75% tot 0,1%. Hiernaast heeft het een programma voor de aankoop van activa ter waarde van $965 miljard ingezet om de economie te ondersteunen.

Tom Stevenson van Fidelity International besluit:

Het Verenigd Koninkrijk moet zich schrap zetten voor een lange en zware winter.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.