Nederland - 12 november 2020 - UK

Britse economie groeide met 15,5% in Q3

door SVEN VAN GASSE

In het derde kwartaal van 2020 groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk, volgens voorlopige gegevens, met 15,5%. Het land is gestaag aan zijn herstel bezig na de scherpe daling in Q2. De tweede lockdown zou dit herstel echter kunnen doen ontsporen.

Economen die door Reuters bevraagd werden, hadden voor de drie maanden tot september een groei van het bruto binnenlands product van 15,8% op kwartaalbasis verwacht. Deze forse groei komt na de ongekend daling van 19,8% in het vorige kwartaal nadat een nationale lockdown de economie lamlegde.

De groei in het derde kwartaal is de sterkste sinds de metingen begonnen in 1955. Het BBP noteert echter nog wel 9,7% onder het niveau van eind 2019. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar daalde het BBP met 9,6%.

Niet te vroeg victorie kraaien

Ook het Verenigd Koninkrijk krijgt te kampen met een tweede opstoot van het Covid-19 virus. Het land is tot zeker 2 december in lockdown. Het herstel dat aan de gang was kan hierdoor tot stilstand komen of zelfs volledig teniet gedaan worden.

Ook de nakende Brexit hangt nog steeds als het zwaard van Damocles boven het Verenigd Koninkrijk. De deadline voor het bereiken van een akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nadert snel. Een no-deal scenario zal naar verwachting opnieuw stevige economische verstoringen veroorzaken.

James Smith, econoom bij ING, verwacht dat het BBP van het land in oktober opnieuw lichtjes zal dalen. Deze daling zal in november worden versterkt door de nationale lockdown. Uiteindelijk zal dit waarschijnlijk resulteren in een negatief cijfer voor het volledige vierde kwartaal.

Financieel analist Laith Khalaf stelt:

De sterke opleving in Q3 is zeker positief, maar we mogen nog niet te vroeg juichen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.