Nederland - 12 februari 2022 - Economie

Britse economie groeide in 2021 met 7,5%

door SVEN VAN GASSE

De economie in het Verenigd Koninkrijk is in 2021 met 7,5% gegroeid, zo bleek uit officiële cijfers. In 2020 kende de economie nog een historische daling van 9,4% toen de activiteit door de pandemische beperkingen in de kiem werd gesmoord.

Op kwartaalbasis is het bruto binnenlands product in het Verenigd Koninkrijk in de laatste 3 maanden van het jaar naar schatting met 1% gestegen. Ook in het voorgaande kwartaal steeg het BBP van het land met 1%.

In december is het BBP met 0,2% gekrompen doordat de nieuwe omikron-variant leidde tot nieuwe beperkingsmaatregelen. Economen die door Reuters bevraagd werden hadden echter gerekend op een sterkere krimp van 0,6%.

Uitdagingen

Hoewel de omikron-variant uiteindelijke minder schadelijke is gebleken voor de economie dan verwacht, staat de Britse economie in 2022 voor een hele reeks uitdagingen.

De Bank of England verwacht nu dat de inflatie in april een piek van 7,2% zal bereiken. De centrale bank heeft hiernaast de rente voor het eerst sinds 2004 na 2 opeenvolgende rentevergaderingen verhoogd. Er wordt verwacht dat de rente nog verder zal verhoogd worden.

Ondertussen heeft de energieregulator van het land zijn prijsplafond met ingang van 1 april met £693 per jaar verhoogd vanwege de snel stijgende energieprijzen. Hierdoor komen de miljoenen huishoudens nog meer onder druk te staan.

Om deze redenen heeft de Bank of England vorige week haar groeiprognoses voor het BBP naar beneden bijgesteld. De centrale bank waarschuwde dat de economie door het effect van de inflatie in 2022 naar verwachting met 3,75% zal groeien in plaats van de 5% die zij eerder voorspelde.

Annabelle Williams van Nutmeg stelt:

Als de hoge kosten voor het levensonderhoud een langere periode aanhouden, zal dit schadelijk zijn voor de economie in het algemeen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.