Nederland - 26 augustus 2021 - UK

Britse autoproductie keldert in juli

door SVEN VAN GASSE

De automarkt wordt hard geraakt door het wereldwijde chiptekort. De autoproductie in het Verenigd Koninkrijk is vorige maand tot een nieuw dieptepunt gedaald. Dit markeert de slechts juli-prestatie voor de industrie sinds 1956.

De Society of Motor Manufacturers and Traders verklaarde op donderdag dat de Britse fabrikanten in juli slechts 53 438 voertuigen hebben gebouwd. Dit is een daling van maar liefst 37,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Hoewel juli een bijzonder slechte maand was, is de autoproductie in het Verenigd Koninkrijk in 2021 met 18,3% gestegen ten opzichte van 2020. In deze periode werden de eerste lockdowns opgelegd om de Covid-19 pandemie in te dammen.

Sinds januari zijn er in het Verenigd Koninkrijk 552 361 auto’s gebouwd. Dit is echter nog steeds 29,7% minder dan voor de pandemie in 2019.

Verschillende redenen

Een wereldwijd tekort aan halfgeleiders, fabriekssluitingen en de afwezigheid van werknemers als gevolg van de aanhoudende Covid-19 pandemie hebben allemaal bijgedragen tot de forse daling van de autoproductie, aldus de SMMT.

Nieuwe auto’s bevatten tientallen microchips om alles te besturen, van stuurbekrachtiging en autoradio’s tot elektrische ramen. In het Verenigd Koninkrijk worden hiernaast meer elektrische auto’s dan ooit gemaakt, die veel meer chips nodig hebben.

Verscheidene autofabrikanten annuleerden hun orders voor halfgeleiders bij het begin van de pandemie omdat zij vreesden voor een daling van de verkoop. Toen de autoverkoop zich echter sneller dan verwacht herstelde, konden autofabrikanten geen nieuwe chips meer bijbestellen. Leveranciers hadden deze reeds verkocht aan technologiebedrijven, omdat de verkoop van hun producten een boost kreeg tijdens de pandemie.

Het Zweedse Volvo, het Duitse Volkswagen en het Japanse Toyota hebben deze week allemaal aangekondigd dat zij hun productie verder zullen moeten inkrimpen als er niet snel een oplossing komt voor de chipcrisis.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.