Nederland - 7 mei 2021 - Commodities

BofA: “Staalprijzen zitten in een bubbel”

door SVEN VAN GASSE

De pandemie heeft de Amerikaanse staalindustrie afgelopen voorjaar op haar knieën gedwongen, waardoor fabrikanten gedwongen werden hun productie stil te leggen in een poging om de imploderende economie te overleven. Nu het herstel op gang komt, hervatten de fabrieken hun productie slechts langzaam waardoor er een enorm tekort aan staal ontstaat, wat resulteert in fors hogere prijzen.

Na een dieptepunt van ongeveer $460 vorig jaar liggen de Amerikaanse staalprijzen rond de $1 500 per ton. Dit is een absoluut record en meer dan het drievoudige dan het gemiddelde in 20 jaar.

De heropening van de economie leidt nu tot een staalhausse die zo sterk is dat sommigen ervan overtuigd zijn dat dit niet goed kan eindigen. Bank of America waarschuwt er zelfs voor dat de staalprijzen zich in een forse bubbel bevinden.

BofA stelt:

We verwachten dat de prijzen zullen corrigeren. Als ze dit uiteindelijk doen, zal dit een forse correctie zijn.

Grote tekorten

Staal is het volgende tekort dat de Amerikaanse economie treft, nu zij zich herstelt van de Covid-19 pandemie. Deze heeft ervoor gezorgd dat de toeleveringsketens in de war zijn geschopt en verschuivingen in de vraag heeft veroorzaakt.

Er zijn tekorten in verschillende producten die gaan van computerchips en hout tot chloor. Hiernaast zijn bedrijven en restaurants wanhopig op zoek naar werknemers.

Ondertussen waarschuwde het Internationaal Energieagentschap deze week dat er niet genoeg koper en lithium beschikbaar zal zijn om de wereldwijde ambities op het gebied van groene energie te verwezenlijken.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.