Nederland - 27 maart 2021 - Economie

BofA: “Economie heeft het soepele beleid van de Fed niet nodig om te blijven herstellen”

door SVEN VAN GASSE

Beleggers en analisten maken zich steeds meer zorgen dat het verwachte economische herstel in elkaar zal stuiken wanneer de Federal Reserve haar ongekende steun aan de economie terugtrekt. Bank of America is hier echter niet mee akkoord en zegt dat beleggers zich nog geen zorgen hoeven te maken.

Ten eerste liggen er nog veel meer stimuleringsuitgaven in het verschiet nu de Biden-regering zich opmaakt om een infrastructuurplan van vele miljarden dollars bekend te maken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een groot deel van de middelen van het reddingsplan van $1,9 biljoen nog steeds hun weg door de economie aan het zoeken zijn.

Ten tweede heeft de Federal Reserve herhaaldelijk te kennen gegeven dat zij de rente op korte termijn niet zal verhogen. Wanneer zij dit uiteindelijk wel doen, zal dit traag gebeuren en wordt dit ruim van tevoren aangekondigd.

Ten slotte stelt Bank of America dat een herstel na een recessie de neiging heeft voldoende momentum op te bouwen om zichzelf in stand te houden, zelfs nadat de fiscale en monetaire stimulansen zijn opgedroogd.

Inflatie

Veel beleggers vrezen dat de inflatiedruk die waarschijnlijk gepaard zal gaan met de opleving van het herstel, de Federal Reserve ertoe zou kunnen dwingen de steun sneller in te trekken waardoor de reeds precaire economische situatie nog instabieler zou worden.

Experts van Bank of America denken echter dat de Fed de rentetarieven pas eind 2023 zal verhogen, zelfs als de inflatie boven haar streefcijfer van 2% stijgt. Hiernaast verwachten zij dat de Fed tot volgend jaar zal wachten met het afbouwen van haar pandemische programma voor de aankoop van obligaties.

Bron: Forbes

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.