Nederland - 9 juli 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Boeing bekent schuld 737 Max crashes: Boete en toezicht

Boeing heeft ingestemd met een schuldbekentenis voor criminele fraude in verband met de fatale crashes van de 737 Max-vliegtuigen. Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf moet een boete van $243,6 miljoen betalen om een rechtszaak te vermijden. Daarnaast wordt er een onafhankelijke monitor aangesteld om Boeing drie jaar lang te controleren op naleving van regels.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Boeing:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Impact van schikking op Boeing’s zakelijke activiteiten

De schikking uit 2021 zou twee dagen na het incident met een deurpaneel van een bijna nieuwe 737 Max 9 van Alaska Airlines op 5 januari verlopen. Hoewel er geen ernstige verwondingen waren, leidde het incident tot een nieuwe veiligheidscrisis voor Boeing.

Boeing stond voor de keuze tussen een schuldbekentenis met voorwaarden of een proces, terwijl het bedrijf probeerde te herstellen van productie- en veiligheidscrisissen en een nieuwe CEO te kiezen.

Ongeveer 32% van Boeing’s inkomsten vorig jaar kwam uit defensie-, ruimte- en beveiligingsactiviteiten. De veroordeling zou de kansen van Boeing kunnen beïnvloeden om Amerikaanse defensiecontracten binnen te halen, wat een cruciaal onderdeel is van zijn zakelijke activiteiten.

Een principe-overeenkomst met het ministerie van Justitie werd bereikt, afhankelijk van verdere details. Boeing zei in een verklaring na de rechtbankindiening:

“We kunnen bevestigen dat we principe-overeenstemming hebben bereikt met het ministerie van Justitie over de voorwaarden van een schikking, onder voorbehoud van de vastlegging en goedkeuring van specifieke voorwaarden.”

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Nieuwe overeenkomst na beschuldigingen van crashes

Deze overeenkomst volgt op beschuldigingen dat Boeing regelgevers misleidde over een vluchtcontrolesysteem dat later betrokken bleek bij crashes in 2018 en 2019, waarbij 346 mensen omkwamen.

Volgens Paul Cassell, een advocaat voor nabestaanden van slachtoffers, is de deal controversieel:

“Ik wil dat de rechter het afwijst en de zaak voor een openbaar proces brengt.”

 —Lees ook: Als een raket beleggen in ruimtevaart aandelen

Bron: CNBC
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.