Waarom wij positief zijn op kobalt

Ooit van het Karlsruher Institut für Technologie(KIT) en het Helmholtz-Institut Ulm (HIU) gehoord? Wij eigenlijk ook niet…

Helemaal niet erg, maar wel interessant nieuws uit die hoek. Recent hebben onderzoekers verbonden aan de KIT en HIU wel een stevige boodschap uitgestuurd:

Tegen 2050 zal er een tekort zijn aan lithium en kobalt.

Als we niet ingrijpen is er over een paar decennia gewoon te weinig van de grondstoffen om te voldoen aan de massale vraag.

Geen wonder dat de prijzen van kobalt langzaam maar zeker hoger exploderen:

Nu heeft de politiek er altijd een handje van om zaken pas serieus te nemen als het echt te laat is. Maar bedrijven zoals Apple en Samsung, zetten nu al vol in op zekerheid en zijn naarstig op zoek naar zekerheid.

Apple wil bijvoorbeeld rechtstreeks deals sluiten met kobaltleveranciers en Samsung kijkt naar een kobaltrecycleerder. Allemaal noodzakelijk om de levering van de grondstof veilig te stellen.

Voor beleggers is dat dan eigenlijk een no-brainer: als je ziet dat de grootste bedrijven ter wereld allemaal stappen nemen om kobalt en lithium veilig te stellen, is het tijd om te investeren in de bron: mijners die kobalt en lithium kunnen ontginnen en delven.

Daarbij gaat onze voorkeur uit naar de kleinere maar veelbelovende spelers in de kobalt en lithiummarkt. Pure play miners die zitten op mooie projecten en kunnen profiteren van een enorme groeitrend.

Dat zien wij nu als veel kansrijker dan bijvoorbeeld een positie in Umicore. Juist, omdat die kleinere spelers zich vaak voor 80 tot 100% focussen op het winnen van kobalt.

Terwijl grote bedrijven vaak kobalt winnen als een lucratieve bijzaak. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar als de kobaltjacht echt vorm krijgt, gaan die kleine bedrijfjes de lucht in. Die zitten namelijk perfect gepositioneerd en hebben grote blootstelling aan de markt.

En met dit soort vraag en aanbodsituaties, wil je als belegger toch zitten in de hoek die de meeste kans maakt op de grootste stijgingen:

Zoals je kan zien, zitten we nu in 2018 en eigenlijk aan de ‘vroege’ kant. De echte vraagexplosie komt pas in de komende 10 jaar.

Dat stelt je als belegger goed in staat om strategische blootstelling aan kobaltmijnen te krijgen en bij dips wat bij te kopen.

En het Lithium en Kobalt handboek, kan daarbij helpen. 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.