De cryptomarkt is sterk veranderd in de afgelopen jaren. Voorheen bestond de markt bijvoorbeeld voor 98% uit Bitcoin terwijl dat nu zo’n 40% is. Ondertussen zijn er meerdere componenten in de markt. Dat betekent meer kansen. Alleen op welke kans moet je inspelen? Daarvoor vergelijken we de weging van verschillende componenten, zodat we een beeld krijgen van wat nu belangrijker en minder belangrijker wordt in de cryptomarkt.
Deze analyse is overigens afkomstig uit de laatste crypto nieuwsbrief. Schrijf je gratis in via deze link.
We zien hier het marktaandeel van verschillende componenten uit de cryptomarkt. Namelijk:
Samen zijn ze goed voor 78,35% van de markt.
Nu zou de blauwe en groene lijn een groter aandeel kunnen hebben, alleen is het niet mogelijk om in Tradingview alle activa op te sommen. Toch geven beide componenten een goed beeld van de ontwikkeling.
PS: je vind deze weging door in Tradingview op CRYPTOCAP: [ticker].D te zoeken.
Na een enorme daling van marktaandeel begin 2021, is het sindsdien zijwaarts gegaan. Bitcoin komt niet hoger meer dan een aandeel van 48%, maar gaat ook niet lager dan 39%. Het marktaandeel is alleen niet meer oversold rond de 39%, maar is wel overbought rond de 48%.
Terwijl crypto in een diepe berenmarkt zit, staat het marktaandeel van Bitcoin op het laagste punt. Bitcoin zou juist moeten outpeformen in een berenmarkt. De kracht van het aandeel neemt dus af.
Wanneer er straks een stierenmarkt komt, zien we de weging uiteindelijk door de 39% breken en verder dalen.
Niet alleen op basis van deze technische analyse, maar ook op basis van de fundamentele. Bitcoin produceert niets, terwijl Ethereum wel productie instaat stelt. Hoewel Bitcoin’s unieke eigenschappen heeft en het een belangrijke activa is, brengt het minder waarde op dan productieve activa. Reden dat je marktaandeel uiteindelijk afneemt.
Sinds 2020 is Ethereum aan een opmars bezig. De beweging in het marktaandeel lijkt steeds groter te worden. Na de laatste bodem was het marktaandeel oversold.
Nu is het weer aan een opmars bezig. Deze kan volgens ons in de eerste helft van 2023 de 30% bereiken, gezien de 90% inflatiereductie van The Merge. Net als bij de Bitcoin Halving heeft zo’n inflatiereductie even tijd nodig om het evenwicht in de markt te verstoren en voor een rally te zorgen.
Van de cryptomarkt wordt weleens gezegd dat het geen fundamentele waarde heeft. We begrijpen waar het vandaan komt, omdat er heel wat projecten zijn die geen nut hebben.
Uiteraard kunnen de koersen wel stijgen en is er wellicht iets dat overleeft. Wellicht DOGE, als Elon het op termijn instelt als wereldreservemunt ;p
De boodschap is alleen dat het marktaandeel heel hard afneemt, maar nog steeds een dikke 5% van de markt inneemt. Daar kan nog veel vanaf.
Er zijn namelijk veel munten waarvan je je afvraagt waarom ze nog steeds een marktwaarde hebben. Het mooiste voorbeeld is CEL, de munt achter het failliete Celsius. Die heeft bijvoorbeeld nog altijd een marktwaarde van +600 miljoen dollar.
Stablecoins zijn het snelst groeiende component. In de grafiek staat alleen het aandeel van USDC en USDT. Met alle stablecoins ter waarde van 153 miljard dollar is het aandeel bijna 16%.
De weging van stablecoins in de markt neemt het snelste toe van alle componenten. Ironisch voor munten die niet kunnen stijgen, maar wel te begrijpen. Want stables geven je de voordelen van het traditionele systeem met blockchain. Als crypto belegger hoef je niet meer uit te cashen op een broker wil je safe in cash zitten tijdens een crash.
De conclusie die we uit stablecoins kunnen halen is dat de cryptomarkt zich steeds meer integreert met de traditionele wereld en volwassener wordt. Dat zien we als iets heel positiefs, want uiteindelijk krijg je alleen met connecties naar de fysieke wereld massa-adoptie. Die connecties gaan nu eenmaal een stuk makkelijker met dollars dan met volatiele bitcoins of ethers.
Natuurlijk zal het marktaandeel van stables afnemen wanneer de stierenmarkt weer terugkeert.
De cryptomarkt wordt steeds volwassener en gaat zich meer gedragen als het traditionele systeem. Dollars en productieve activa worden belangrijker, en niet-productieve activa en luchtkastelen worden minder belangrijk.
We geloven dat deze trend zich voortzet. Bitcoin zal nog steeds winst in dollartermen bezorgen, alleen zal het het af moeten leggen tegen Ethereum. The Flippening is voor ons bijvoorbeeld geen vraag of, maar wanneer. Een belangrijke factor waarom dat wel eens volgend jaar kan gebeuren, is The Merge update. Door de 90% inflatie verlaging van ETH zal de waarde een stuk harder toenemen en het marktaandeel vergroten.
Tot slot is er nog een goede 20% marktweging die we nu niet hebben meegenomen. Daar zullen een hele hoop kleine crypto’s inzitten waarvan de weging stukken groter wordt. Deze crypto’s moeten dan wel een productief karakter hebben. En dan natuurlijk niet in de zin dat het een fysiek product maakt, maar wel dat het processen voor techneuten of bedrijven efficiënter in kan richten.
Raja heeft positie in ETH, USDC en DOGE. Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.