Vastgoedaandelen profiteren van bodemrente!

Sinds begin dit jaar is de langetermijnrente flink teruggevallen. Deze evolutie heeft vastgoedbedrijven op Euronext Brussel geen windeieren gelegd. Veel vastgoedaandelen noteren nu op hun hoogste niveau van het afgelopen jaar. Is het nu evenwel niet te laat om in deze sector te stappen?

Koersen vastgoedaandelen in de lift
Kijken we naar de koerslijsten op Euronext Brussel dan is het opmerkelijk hoeveel vastgoedwaarden er vandaag op hun hoogste koers van de afgelopen 52 weken staan. En de koerswinsten zijn niet van de poes want de meeste aandelen gingen er op jaarbasis al met 25 à 40% op vooruit. Vastgoed is ongetwijfeld de sterkst presterende sector op de Brusselse beurs. Kijk maar even naar de tabel hieronder van enkele hoogvliegers.

En de reden moet niet ver worden gezocht : de spectaculaire daling van de langetermijnrente in de eurozone. Zo viel de Belgische 10-jarige rente op overheidspapier sinds begin dit jaar terug van 0,75% tot -0,3%! De verzwakking van de economie, het uitblijven van inflatie en de mogelijkheid dat de ECB weer gaat staatspapier kopen, hebben voor deze opmerkelijke daling gezorgd.

Lage rente is goed voor je!
En vastgoedbedrijven profiteren op verschillende manieren van deze renteterugval. Enerzijds kunnen ze zich financieren tegen nooit geziene lage voorwaarden. En dit voor een lange periode want ze geven langlopend papier uit tegen een schijntje. En doordat de financieringskosten verminderen, stijgt de winst. Anderzijds blijft er voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele kasstromen of een stabiel inkomen niet veel meer over. Vastrentende risicovrije producten zijn uit den boze (want ze brengen totaal niets meer op) waardoor ze automatisch bij vastgoed uitkomen. Het zijn standvastige bedrijven die een aantrekkelijk en stabiel dividend uitkeren. En weinig verkopers gecombineerd met steeds meer geïnteresseerde kopers, zorgt voor koersstijgingen.

Hebt u al eens gekeken welke premies er vandaag worden betaald voor sommige vastgoedwaarden? WDP, gespecialiseerd in logistiek en semi-industrieel vastgoed, spant met 130% de kroon. Dit houdt in dat beleggers bereid zijn om 130% meer te betalen dan de waarde van de portefeuille! Nu is de premie van WDP altijd aan de hoge kant geweest, maar 130% is toch heel veel.

Aantrekkelijke kenmerken
En er zijn nog meer zaken die in het voordeel van vastgoed pleiten. Vastgoedaandelen zijn veel minder volatiel dan de markt, dus de belegger kan bij dieprode beurzen op zijn twee oren slapen. Van alle Belgische vastgoedbedrijven zijn enkel Banimmo, Qrf en in mindere mate Wereldhave Belgium echt uit de toon gevallen. Het risico op een zware ontgoocheling is beperkt. Daarenboven zijn er weinig vastgoedspelers die ooit hun dividend hebben moeten verlagen: een stabiel (of gestaag stijgend) dividend zijn vandaag goud waard.

Er kan niet worden ontkend dat veel Belgische vastgoedbedrijven uitstekend worden geleid. De mooie parcours die reeds zijn afgelegd, zetten dit in de verf. Een extra troef is ongetwijfeld dat veel groepen de voorbije jaren hun portefeuilles zowel geografisch als qua type vastgoed (residentieel, logistiek, semi-industrieel, rusthuizen, kantoren, baanwinkels,…) flink hebben gediversifieerd.

Nog interessant?
We moge duidelijk dat hoe de kaarten nu economisch op tafel liggen, de kans op een forse stijging van de rente zo goed als nihil is. We zien de rente gezien de moeilijke economische omgeving en uitblijven van inflatie nog lang zeer laag liggen. Het is zelfs nog mogelijk dat de rente verder daalt. Velen achten dit onmogelijk maar dat doen ze al jaren en herbekijk maar eens de grafiek van de 10-jarige Belgische rente! En die hoge premies dan? Wel, WDP toont al jaren aan deze altijd hoger kunnen. U mag dus zeker nog vastgoedwaarden kopen maar probeer dat toch vooral te doen op momenten dat hun koers wat onder druk staat.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.